Matka tří dětí porazila rakovinu: Lékaři byli ohromeni

Podstoupila několik testů a stala se vhodnou kandidátkou pro experimentální léčbu v MD Anderson Cancer Center.

Z její krve extrahovali T buňky, geneticky je upravili v laboratoři, namnožili je do milionů kopií a vrátili do jejího krevního oběhu. Prostřednictvím genetické modifikace se T buňky stávají schopné rozpoznat rakovinné buňky a zničit je. Receptory na nich hledají dokonce i rakovinné buňky, které se mohou před imunitním systémem v těle skrývat.

„Živá medicína“

Lékaři tuto terapii nazývají „živá medicína“ – trvale změněné buňky, které se v těle dále rozmnožují, v jakési armádě vycvičené k boji s nemocemi.

Poté, co byly geneticky modifikované T buňky injikovány do jejího krevního oběhu, Emily zažila vážné vedlejší účinky, měla pocit, jako by měla chřipku. Objevila se u ní vysoká horečka, neurotoxicita, nízký krevní tlak a vysoká srdeční frekvence.

Tyto vedlejší účinky trvaly 36 hodin a lékaři nevěděli, co mohou očekávat, protože i pro ně bylo všechno nové. Po měsíci přišla do nemocnice na kontrolu a zjistila, že je v remisi. Lékaři se domnívají, že rakovina ustoupila několik dní poté, co jí vstříkli buňky do těla. Pro ně je to zázrak. Věří, že imunoterapie by mohla být budoucností léčby rakoviny.