Muž zplodil díky dárcovství spermatu pět set dětí. Teď ho matky žalují.

Jednadvacet právníků zastupuje 25 rodin, které podaly občanskoprávní žalobu proti Jonathanovi Jacobu Meijerovi, který daroval sperma na více než 13 klinikách v Nizozemsku a pravděpodobně po celém světě a měl více než 500 potomků.

Rodiny žádají o vydání rozhodnutí, které by mu zakázalo pokračovat v dárcovství a také požadují informace o klinikách, na kterých Meijer sperma daroval. Nadace DonorKind, která rodiny zastupuje, požaduje také, aby kliniky, které jeho sperma uchovávají, zničily vzorky s výjimkou matek, které již mají jeho dítě a chtějí mít další dítě od stejného dárce.

Podle předsedy nadace Tiese van der Meera se rozhodli žalovat Jonathana Jacoba Meijera, protože vláda nedělá nic a Meijer má prostřednictvím internetu a spolupráce s mezinárodními spermabankami globální dosah. I když Meijer je již na černé listině v Holandsku, nadále pokračuje v dalších zemích a hledá nové zájemkyně také online.

Mezi matkami, které nadace zastupuje, je žena uváděná jako Eva, která si Meijera vybrala jako dárce v roce 2018 na základě jeho nabídky na sociálních sítích. Úřady v Nizozemí Meijera již v předchozím roce zařadily na černou listinu, protože byl v té době otcem 102 dětí. Eva uvedla, že kdyby věděla o tom, kolik už Meijer měl dětí, nikdy by si ho nevybrala jako dárce. Chce ho dát k soudu, aby ochránila své dítě.

Podle zpráv z Timesů Meijer, který používal pseudonym Ruud, kontaktoval spermabanku v Dánsku s „motivačním dopisem“, ve kterém nabízel své služby. V dopise potenciálním rodičům tvrdil, že pochází z velké rodiny a rád by pomohl lidem naplnit jejich touhu mít děti. Když byl v roce 2019 odhalen, odmítl komentovat své činy, ale podle Timesů uvedl, že je rád, že má děti po celém světě. Přesné množství dětí není ověřené, ale jedné matce tvrdil, že jich má přes pět set.