Muže v Saúdské Arábii odsoudili k trestu smrti za příspěvky na sociálních sítích

Muž byl v Saúdské Arábii odsouzen k trestu smrti poté, co na sociálních sítích kritizoval údajnou korupci a porušování lidských práv ve své zemi. Jeho bratr a další informované zdroje informovaly agenturu AFP o tomto rozsudku v pondělí.

Rozsudek nad Muhammadem al-Ghamdím byl vynesen v červenci specializovaným trestním soudem, který byl zřízen v roce 2008 pro projednávání případů spojených s terorismem. Al-Ghamdí byl obviněn ze spiknutí proti vládě, oslabování státních institucí a podpory teroristické ideologie, uvedly zdroje zmiňované v článku.

Na žádost agentury AFP nebyli saúdskoarabští představitelé schopni reagovat.

Podle aktivistů pro lidská práva tento případ ukazuje na důrazný zásah proti kritice vyjádřené na sociálních sítích, dokonce i na účtech s nízkým počtem sledujících.

Said al-Ghamdí, bratr Muhammada al-Ghamdího a aktivista žijící v exilu, uvedl, že tento případ byl minimálně částečně založen na příspěvcích na sociální síti X (předtím známé jako Twitter). V těchto příspěvcích jeho bratr kritizoval vládu a vyjádřil podporu vězněným osobám svědomí v Saúdské Arábii.

článek pokračuje na další stránce…