Největší věznice na západní polokouli. Zde bude potrestáno tisíce gangsterů

Fotografie zobrazené britským televizním vysíláním ukazují první skupinu vězňů; mnozí z nich potetovaní, bosí, vedli do zařízení v okovech. Než byli odvedeni do cel, posadili se těsně vedle sebe na podlahu s rukama za oholenou hlavou.

Zařízení se nachází přibližně 74 kilometrů od hlavního města státu San Salvador a skládá se z osmi budov. Každá z nich má 32 cel o ploše asi 100 metrů čtverečních, takže se tam vejde více než 100 vězňů, vysvětlily úřady. Každá buňka má pouze dvě umyvadla a dvě toalety.

BBC připomíná, že prezident Bukele v březnu loňského roku vyhlásil „válku gangům“ a zavedl mimořádná opatření, která byla několikrát prodloužena. Jsou kontroverzní, protože omezují určitá ústavní práva, například umožňují bezpečnostním silám zatknout podezřelé bez zatykače. Celkem bylo zatčeno více než 64 000 lidí. podezřelí.

Organizace pro lidská práva tvrdí, že obětí této kampaně se stalo mnoho nevinných lidí, přičemž někteří zadržovaní uvedli, že byli vystaveni „krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení“.

Přesto je Bukeleho samozvaná válka gangů mezi Salvadorany populární a ministr bezpečnosti země řekl, že bude pokračovat, dokud nebudou dopadeni všichni zločinci.