Nejvzácnější poklad České republiky: Tajemství objeveného relikviáře!

Foto: Draceane / Creative commons, CC-BY-SA
Foto: Draceane / Creative commons, CC-BY-SA

Jedním z nejcennějších uměleckých děl v České republice je bezpochyby relikviář svatého Maura. Tato jedinečná zlatnická památka byla objevena v listopadu 1985 na zámku Bečov nad Teplou, kde po mnoho desetiletí zůstávala ukryta pod zemí…

Po korunovačních klenotech je relikviář sv. Maura považován za druhý nejvzácnější historický artefakt v České republice. Jeho původ sahá do počátku 13. století. Tento vzácný předmět, který je stále vystaven na zámku Bečov v západních Čechách, má bohatou historii spojenou s rodem Beaufort-Spontinů. Tato rodina přivezla relikviář do Bečova, kde byl po celá desetiletí skrytý pod podlahou hradní kaple.

Relikviář sv. Maura byl původně vytvořen pro benediktinský klášter ve Florennes v Belgii, aby sloužil k uchování ostatků sv. Maura, sv. Timotea, sv. Jana Křtitele a sv. Apolináře. Po zrušení kláštera během francouzské revoluce se dostal do místního kostela a později se stal majetkem vévody Alfreda de Beaufort-Spontina. Tento vzácný artefakt byl představen na Světové výstavě v Antverpách v roce 1885 a poté přenesen na zámecké panství v Bečově v roce 1888.

Relikviář je bohatě zdobeným dílem, připomínajícím spíše dům nežli původní účel jako hrobka či kostel. Jeho dřevěné jádro je pokryto zlaceným stříbrným plátem s mnoha soškami, reliéfy, filigránovými dekoracemi a drahokamy.

článek pokračuje na další stránce…