Neuvěřitelný příběh automobilové legendy: Jak jeden český sedlář z Kopřivnice změnil průmysl pro vždy!

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons
Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Na silnicích každodenně jezdí více než miliarda osobních automobilů a dalších vozidel, včetně vozů od renomované automobilky Tatra. Tato automobilka byla jedním z prvních na světě, která se zapojila do automobilových závodů.

Český sedlář dokázal z malých začátků vybudovat světově uznávaný podnik. Už koncem 19. století vznikla automobilka, jejíž reputace trvá dodnes. Je to nejstarší automobilka ve střední Evropě, předstihly ji pouze dvě značky na světě: Peugeot a firma Daimler, známá nyní jako Mercedes Benz.

Za založením stál Ignác Šustala, sedlář z Kopřivnice, který svými rukama postavil první pojízdný vůz. Poptávka po jeho práci byla obrovská, a brzy začal vyrábět lehké venkovské vozíky, bryčky a koňské povozy. Tímto způsobem vznikla společnost známá jako Tatra. Než však firma získala tento název, uplynula ještě řada let. Spojení s Adolfem Raškou posunulo podnik novým směrem, a tak vznikla mezinárodní společnost Ignatz Schustala & Comp. Vyráběli nákladní a cestovní kočáry, které se vyvážely do různých zemí včetně Ruska.

článek pokračuje na další stránce..