Nezapomeňte si o víkendu přetočit hodiny. Přecházíme na letní čas

Účelem zavedení letního času bylo snížení spotřeby energie. Mimo Českou republiku se jím řídí také další evropské země, s výjimkou Ruska, Běloruska, Islandu, Grónska a norských ostrovů.

Letní čas je v současné době ve světě spíše výjimkou. Mimo Evropskou unii ho dodržuje většina Kanady, Chile, Paraguay, Kuby, Haiti a části Austrálie. Spojené státy americké přešly na letní čas minulý týden, kromě Arizony, která přestala měnit čas již v roce 1968, a Havajských ostrovů, kde naposledy posunuli hodiny v roce 1945.

Letos se Mexiko přidalo k zemím, které se vrátily k trvalému zimnímu času. Egypt naopak po sedmi letech opět zavádí letní čas, aby snížil spotřebu energie.

Většina Čechů není spokojena s pravidelným střídáním letního a zimního času, podle průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2018. V současnosti platí letní a zimní čas v Evropské unii do roku 2026, přičemž letní čas trvá sedm měsíců a zimní pět. Tento systém se v České republice zaváděl od roku 1979, ale na současnou podobu se přešlo až v roce 1996, kvůli snížení spotřeby energie.

článek pokračuje na další stránce..