Pijete kávu? Toto je 6 příznaků toho, že vám KÁVA škodí

Okamžitá potřeba na záchod

Káva může mít projímavé účinky, i když se jedná o bezkofeinovou verzi. Přesné vysvětlení tohoto účinku není známo, ale káva stimuluje střeva a může vyvolat nutkání jít na toaletu. Pokud máte tento problém, zkuste pít méně kyselé kávy. Pokud vás časté nutkání na toaletu trápí, je nejlepší přestat pít kávu úplně.

Kofein přestane působit

Když se cítíte unavení, můžete být lákáni k další kávě, aby vás nabudila a zvýšila vaši produktivitu. Ale pozor – kofeinový efekt může být jen dočasný a poté může nastoupit únava. Příliš mnoho kávy může také negativně ovlivnit váš organismus a snížit vaši produktivitu v práci. Místo kávy byste měli zvážit jiné zdroje energie, například výživné jídlo.

Záškuby ve svalech a nervech

Kofein může způsobovat záškuby v důsledku uvolňování stimulačních látek v svalových a nervových buňkách. Tyto záškuby mohou být například oční. Pokud tyto příznaky u sebe zaznamenáte, je lepší omezit kávu a zvýšit příjem vody.

Ohrožený spánek

Přemáhá vás nespavost a máte problém večer usnout? Možná je to způsobeno tím, že pijete příliš mnoho kávy. Kofein v kávě stimuluje nervový systém a může zabránit usínání. Proto byste měli po 16. hodině omezit nebo úplně vynechat pití kávy, abyste si zajistili zdravý a kvalitní spánek.