PO LETECH ZJISTILI děsivá ODHALENÍ: TITANIC nepotopil NÁRAZ, ALE NĚCO ÚPLNĚ JINÉHO

Lidé, kteří katastrofu přežili, se dlouhá léta nedokázali s traumatem vyrovnat a mnozí později spáchali sebevraždu. Po mnoha letech zkoumání, proč se Titanic potopil, vyšlo najevo, že ještě před samotným vyplutím došlo na palubě, právě v místech, kde později loď poškodil ledovec, k požáru. To bylo zřejmě důvodem poškození trupu a následného proražení. Podivné je také to, že J. Bruce Ismay, tehdejší ředitel společnosti White Star Line, která Titanic konstruovány, zakázala posádce o požáru komukoliv hvooriť.

Když loď do ledovce narazila, trhlina byla podle původního oznámení dlouhá několik metrů ale při zkoumání vraku se zjistilo, že to tak nebylo. Ve skutečnosti šlo jen o 6 malých děr, které by nikdy nemohly být příčinou potopení. Když po odvysílání slavného filmu Titanic lidé začali hledat příčiny potopení, jedna z verzí byla i ta, že za všechno může prokletý „Diamant naděje.“

Pravdou ale je, že tento vzácný diamant na palubě lodi sice nikdy nebyl ale o jeho prokleti existují důkazy. Evelyn McLeanová, která tento náhrdelník opravdu vlastnila, je o tom přesvědčena. Její teprve devítiletý syn zemřel při autonehodě, dcera spáchala sebevraždu a manžel začal trpět duševní nemocí a zemřel necelé dva roky po potopení Titanicu.

Za největšího hrdinu celého neštěstí je považován kapitán Edward J. Smith, který dělal vše, co bylo v jeho silách, aby zachránil co nejvíce lidí. Sám na lodi zahynul, ale později vyšlo najevo, že se neutopil, ale zastřelil se, když viděl, že je již na záchranu pozdě. Pravdou je to, že všechno nemuselo skončit takovým množstvím nepreživších, kdyby bylo na lodi více záchranných člunů a jejich spouštění na hladinu rychleji. Celý systém byl nedokonalý a neskutečně pomalý.

Co tedy stálo za potopením lodi? Byl to náraz do ledovce, poškození trupu od dřívějšího požáru nepřipravenost posádky rychle reagovat na situaci, kdy voda zaplavovala jednotlivé komory, následný výbuch ve strojovně či požár? Zřejmě všechno dohromady. Titanic už navždy zůstane synonymem největší tragédie v dějinách námořnictva.

Zdroj.topzenska