Podle nejnovější studie jsou ženy odolnější vůči virovým infekcím. Je to kvůli genům a hormonům

Profesorka dále zdůraznila, že vliv hormonů na účinnost imunitního systému je také vědecky potvrzen. „Ženské hormony, jako je progesteron a estrogen, podporují aktivitu imunologicky kompetentních buněk, NK lymfocytů, buněk prezentujících antigen a tvorbu protilátek. Ženy jsou tedy efektivnější jak v přenosu informací o patogenu, tak i v reakci na něj“ – poznamenal odborník.

Vztah mezi hormony a imunitní reakcí

Dodala, že ženské hormony také určují silnější zánětlivé reakce, androgeny u mužů naopak působí protizánětlivě, snižují aktivitu NK buněk, neutrofilů a makrofágů, snižují produkci reaktivních forem kyslíku důležitých v antimikrobiální reakci. Výsledkem je slabší imunitní odpověď na různé patogeny než u žen. „To bylo také jasně vidět během současné pandemie COVID-19, která odhalila, že muži trpěli touto nemocí vážněji s vyšší mírou hospitalizací a úmrtí“ – řekl prof. Szuster-Ciesielska.

S odkazem na „hormonální teorii“, která má být zodpovědná za rozdíly v průběhu COVID-19 u žen a mužů, poznamenala, že výsledky jedné z metaanalýz tyto zprávy plně nepotvrzují. „Nebylo přesvědčivě prokázáno, že pokles testosteronu s věkem stírá rozdíly v průběhu infekce u žen a mužů. Vědci proto došli k závěru, že závažnost infekce SARS-CoV-2 u starších mužů do značné míry souvisí s přítomností multimorbidity, např. cirhóza, obezita, kardiovaskulární onemocnění, cukrovka“ – poznamenal odborník. (PAP)

Autor: Gabriel Bogaczyk