POKUD JE VÁŠ JAZYK BÍLÝ, VAŠE TĚLO VÁS NA TO VARUJE: ZDE JE DŮVOD, PROČ TO NEMŮŽETE IGNOROVAT

Berry jazyk

Jasně růžový jazyk s bílými tečkami může znamenat špatnou reakci na nějaké jídlo nebo stres a někdy i nedostatek kyseliny listové nebo vitamínu B12.

Světlý jazyk se skvrnami doprovázený bolestí v krku může být příznakem streptokokové infekce, která se léčí antibiotiky, proto se doporučuje okamžitá návštěva lékaře.

Hrbolatý jazyk

Hrudky na jazyku jsou často způsobeny jídlem, které jsme nedávno zkonzumovali, zvláště pokud je kořeněné nebo příliš pálivé. Bulky většinou samy odezní poměrně rychle, ale pokud s nimi cítíte mírnou bolest nebo pálení, může se jednat o opar. I když po čase bulky i opary samy odezní, lze tento proces urychlit ošetřením různými mastmi a roztoky.

„Hřebeny“ nebo rýhy na jazyku

Tento jev je záležitostí genetiky a neměl by vás znepokojovat. Někteří mají uprostřed jazyka dlouhou „prasklinu“, se kterou se obvykle rodíme, a je způsobena i genetickými faktory.

Otok jazyka

Jazyk může mírně otéct jako reakce na příliš horký nápoj nebo pokud jej omylem kousnete nebo poškrábete zuby. Takový otok zmizí sám od sebe a pomoci může podle odborníků i sání kostky ledu. Silný otok jazyka může být reakcí na alergen v něčem, co jste snědli nebo vypili.

Alergie může zpomalit nebo blokovat tok kyslíku do plic, takže v takových případech byste měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, říkají zubní lékaři.

Jak vypadá zdravý jazyk?

Zdravý jazyk má růžovou barvu s malými hrbolky (papilami) po celém povrchu. Tyto malé trhlinky, které chutnají, mají určité uspořádání a jsou různých tvarů a jejich velikost se liší v závislosti na různých faktorech.

Zdroj:hayat.ba