Prior – Symbol obchodních domů v Československu

Obchodní dům Prior v Pardubicích
Obchodní dům Prior v Pardubicích

V lednu roku 1969 zaznamenal československý detailní průlom v obchodní kultuře s vznikem sítě obchodních domů Prior, jejichž generální ředitelství sídlilo v malebném městě Bratislavě.

Nicméně, skutečný základ pro tuto síť byl položen již o rok dříve, konkrétně 20. listopadu 1968, kdy v Bratislavě ve 6:00 otevřel své brány první obchodní dům Prior.

Nadšení zákazníků překonalo veškerá očekávání a stálo za to, aby vojáci byli povoláni k udržení pořádku. Před vstupem do obchodu vytvořili vojáci impozantní koridor, kterým proudily davy zvědavců. První den existence obchodního domu Prior zahalilo do atmosféry nakupování a objevování 40 000 zákazníků, což jej okamžitě katapultovalo na pozici největšího „obchoďáku“ v celém Československu.

Stavba dalších obchodních domů Prior pokračovala se stejným nadšením a odhodláním až do poloviny devadesátých let. Tyto budovy nejen sloužily jako místa pro nakupování, ale staly se i významnými reprezentanty v oblasti architektury. Mezi ně patřily perly jako Kotva a Máj v Praze, či nezaměnitelný Ještěd v Liberci, které získaly uznání nejenom za svou obchodní funkci, ale také za svou estetickou a architektonickou hodnotu.

článek pokračuje na další stránce..