Proč psi jedí trávu? Koluje o tom mnoho mýtů

Psi žerou trávu, protože…

… prostě mají rádi tu chuť! Každý majitel domácího mazlíčka ví, že kulinářské chutě našich mazlíčků mohou být velmi zvláštní. Někdy jsou přímo odporné. Exkrementy nalezené v křoví, plesnivý chléb, tekutiny vytékající z odpadků – to vše má pro psy nepochybnou chuť a vůni. 

S trávou je to stejné. Většina domácích mazlíčků pečlivě vybírá rostliny z trávníku a zjevně se jim líbí pouze některá stébla a listy. Senzaci mezi našimi mazlíčky jistě způsobí mladá jarní tráva, kterou psi dokážou náruživě okusovat i několik minut… Jako by jim chyběla její chuť! Mladé listy samozřejmě obsahují mnoho vitamínů a vlákniny, která je pro psy užitečné – není známo, zda si to psi uvědomují.

Náhlý zájem o trávu je také jedním z prvků psí komunikace. Často můžeme pozorovat trhání trávníku, když se našemu psovi postaví do cesty jiný, neznámý čtyřnožec. Náš nerozhodný pes se pak může zastavit a začít intenzivně očichávat nebo jen okusovat trávu, aby se uvolnili z napětí z tohoto setkání a dopřeje si chvilku na přemýšlení. 

Jíst trávu může být také příznakem stresu v jiných situacích a dokonce se stát posedlostí. Pokud se tedy náš mazlíček na každé procházce chová jako sekačka na trávník a nic jiného ho nezajímá, měli bychom zvážit jeho pohodu a kontaktovat psího behavioristu. 

Obsedantní pojídání trávy může být také příznakem gastrointestinálních poruch – zvláště když je toto chování doprovázeno dalšími příznaky, jako je apatie, bolesti břicha, průjem nebo zácpa. V tomto případě bude návštěva veterináře nutností!

Měli bychom reagovat, když psi žerou trávu?

Zatímco samotné pojídání trávy psům neškodí, okusování městských trávníků může být nebezpečné. Chemikálie používané k postřikům proti hmyzu nebo herbicidy jsou výjimečné jedy a požití i malého množství takových látek nevyhnutelně vede k těžkým otravám. 

Proto musíme věnovat pozornost místu, které si náš čtyřnožec vybírá k okusování greenů. Pokud jsme si však naprosto jisti, že tráva sežraná psem je čistá (např. na polích nebo v lese), nic nebrání tomu, abychom se na chvíli zastavili a nechali mazlíčka vychutnat si chuť šťavnatých stébel.