Proč psi štěkají, když spí?

Pokud víc sníš, víc štěkáš

I když existují psi, kteří jsou „aktivnější“ spáči , obecně lze říci, že mezi jedinci a dokonce i plemeny jsou v tomto ohledu rozdíly . Menší plemena psů například střídají non-REM a REM spánek častěji než větší plemena, takže mají tendenci více snít a tím pádem více štěkat. V tomto ohledu Stanley Coren, profesor psychologie na University of British Columbia a autor knihy Dogs Dream? Autor knihy Téměř vše, co váš pes chce, abyste věděli, říká, že u velkých psů se REM fáze opakuje přibližně každých 90 minut, zatímco u malých psů lze toto období zkrátit až na 10 minut.

Je zcela normální, že pes během spánku štěká a pohybuje se, ale pokud to pro něj dříve nebylo charakteristické, nebo se vám zdá, že se to děje stále častěji, rozhodně stojí za to vyhledat radu našeho veterináře, zda je základní problém.

Pes, který je hlasitý i v bdělém stavu, pravděpodobně neztichne ani v noci. Zároveň existují i ​​psi, kteří štěkají, jen když spí – upozorňuje Dr. Mitchell a dodává: zatím není známo, proč se tak děje. Možná ten konkrétní pes souvisí s jeho vlastními sny: možná je ve snu velmi odvážný a ničeho se nebojí, takže hodně štěká. Ať už je důvod jakýkoli, je to také normální chování a nemělo by nás děsit.

Pokud si všimnete, že váš pes štěká ve spánku a chcete ho probudit, nedělejte to: stejně jako v případě lidí může být pro psy velmi rušivé, když je vzbudíte, když spí. I když si myslíme, že mají pravděpodobně noční můru, je dobré je nechat na pokoji. Pokud štěkot ruší spánek rodiny, vyplatí se hledat pro psa místo na spaní, které je dále od ložnic. 

Je třeba zdůraznit, že bychom psovi nikdy neměli podávat prášky na spaní : humánní léky mohou být obzvláště nebezpečné, a i když mu podáme přípravek – například sedativum pro psy – který je pro něj bezpečný, bude se mu stále zdát. Sedativa mohou mít také vedlejší účinky.