Prodavačka arogantně napomenula stařenku, že si s sebou nenosí tašku. Odpověď staré ženy ji zcela zahanbila!

„Měli jsme jeden televizor nebo rádio pro celý dům a někdy dokonce jeden pro celou vesnici nebo ulici a obrazovka měla velikost kapesníku, ne polovinu kontinentu. Všechno jsme pomleli, promíchali a ručně nakrájeli. Při balení křehkých nebo choulostivých věcí jsme použili staré noviny, nikoli fólii a polystyren. Pracovali jsme fyzicky, takže jsme byli štíhlí a zdraví, neseděli jsme celé dny před obrazovkami, pak jsme nejezdili autem do posilovny a neběželi na elektrickém páse. Ale máš pravdu, o ekologii jsme se nestarali.“

„Moje generace prala dětem pleny, protože neexistovaly žádné jednorázové. Oblečení jsme sušili na šňůře, ne v sušičkách spotřebovávajících elektřinu. Oblečení jsme nosili dlouhá léta, dokud se už nedalo opravit, nevyměňovali jsme si oblečení každou sezónu, protože vyšlo z módy.”

„Lidé jezdili autobusy a vlaky a děti chodily do školy pěšky nebo na kole. Nedali jsme dvě auta do garáže a neudělali jsme z matek 24/7 taxíky. Faktem však je, že ekologie pro nás neexistovala.

Pokladní byla jasně červená, když se stará paní rozhodla ukončit svou přednášku, ačkoli příkladů by se dalo najít nespočet. Lidé v řadě začali souhlasně přikyvovat hlavami na znamení toho, že souhlasí s tím, co říká. Někteří přidali své vlastní postřehy.

Určitě se tato mladá žena naučí nahlížet na různé trendy či pohledy z širší perspektivy, která není vždy tak jednoznačná, jak by se na první pohled mohlo zdát.