První svatební noc u Cikánů: Děti Ať jdou raději spát!

Rituály Cikánů po první svatební noci

„Provádění cti“

Za klíčový rituál na cikánské svatbě se považuje zvyk informací nebo „vyřazení cti“ následující po první svatební noci. Novomanželé budou navždy zapečetěni manželstvím, ale před touto událostí musí nevěsta prokázat svou nevinu. Předpokladem pro manželství je mladé panenství. Jak se to kontroluje? Existují tři verze předpokladu:

  1. Mladí lidé odcházejí do důchodu ve speciální místnosti, kde se mísí (první svatební noc), a poté je pro veřejnost vystaven list s charakteristickými stopami potvrzujícími nevinu dívky.
  2. Nevěsta odchází se třemi ctihodnými ženami, které ji pomocí plachty omotané kolem prstu oberají o nevinu. Ženich se tohoto rituálu neúčastní.
  3. První svatební noc se podle některých názorů odehrává přímo u banketového stolu před hosty. Spravedlivě spěcháme, abychom uklidnili – tato verze je považována za nejsmyslnější a nejnepravděpodobnější.

Během nepřítomnosti novomanželů pořádají některé cikánské rodiny divadelní představení – odcizili nevěstu od ženicha. Vypadá to velmi přirozeně, takže existuje názor, že cikánská svatba bez boje není svatbou. Opilá zúčtování jsou však zcela nepřijatelná. Ačkoli slavnostní stoly prasknou různými pokrmy a alkoholem, opít se na cikánském svatebním obřadu se rovná hanbě.

Poté, co se mladí lidé sejdou, se na podnos přinese hostům krvavá plachta (podle jiné verze – košile) posetá červenými stužkami a květinami. Ženy účastnící se rituálu sňatku cti gratulují a děkují příbuzným nevěsty za jejich slušnost a každému členu rodiny ženicha jsou uděleny červené stužky. Samotná nevěsta se po první svatební noci a cikánském zvyku s odjezdem převlékla do červených šatů a od té chvíle se stala ženou. Existují lidé, kteří si pletou vlasy. Nyní je povinna chodit pouze se zakrytou hlavou. Ázerbájdžánská svatba má trochu podobnost s poskytováním důkazů o cudnosti nevěsty.

Zajímavé : Pokud neexistuje důkaz o nevině, manželství je okamžitě zrušeno a dívka zůstává navždy svobodná, což je pro cikány velkou zátěží. Kromě toho bude rodina rozmazlené nevěsty čelit celoživotní hanbě a je pro ně lepší okamžitě opustit své rodné město. Jsou chvíle, kdy se dívce ještě podaří vdát, ale stojí to za titanské úsilí rodiny.

Obřad průchodu „Bratrství“

Bezprostředně po první svatební noci a „provádění cti“ následuje obřad sjednocení krve nebo „bratrství“. Novomanželé provádějí řezy s ostrým nožem v ruce a spojují dvě krev dohromady. Od té chvíle je pro ně všechno v životě rozděleno na polovinu, včetně povinností v domácnosti. Jsou nuceni společně vychovávat děti a jsou považováni za příbuzné.

Romské svatební zvyky a rituály se výrazně liší od standardů, na které jsme zvyklí. Důslednost a poslušnost jsou základem vztahu rodič-dítě. Nejdůležitější ctností cikánské nevěsty je čest. Tvrdé praktiky se dnes vyskytují nejen mezi Romy. 

Zdroj:Svadbagolik.ru.