Revoluční vakcíny proti rakovině a srdečním nemocem brzy na trhu díky technologii mRNA

Podle průzkumu může technologie mRNA, která byla úspěšně využita při vývoji vakcín proti covidu-19, vést k vývoji jediné injekce, která by poskytovala ochranu proti mnoha infekcím dýchacích cest, včetně covidu-19, chřipky a respiračního syncytiálního viru (RSV). V současné době se již testují očkovací látky na základě této technologie, které by mohly zabránit vzniku oparu nebo melanomu.

Paul Burton, hlavní lékař společnosti Moderna, řekl, že vakcíny založené na technologii mRNA by mohly být využity k léčbě i nemocí, u nichž neexistují žádné léky. Podle něj ukázaly studie zaměřené na rakovinu, infekční, kardiovaskulární, autoimunitní a vzácná onemocnění „obrovský potenciál“ této technologie.

Hlavní lékař farmaceutické společnosti Moderna Paul Burton se domnívá, že v budoucnu bude možné díky terapiím založeným na technologii mRNA léčit i vzácná neléčitelná onemocnění. Podle něj by mohlo do deseti let být možné identifikovat genetickou příčinu nemoci a pomocí této technologie ji relativně snadno upravit a opravit.