Sedmička pionýrů: Klenot dětského čtenářství 70 a 80 let

Dlouhá léta Sedmička pionýrů sloužila jako prostředek výchovy a vzdělávání mládeže, přinášející jim zajímavé články, povídky, soutěže a rady. Jeho stránky byly plné dobrodružství, poznání a fantazie, vždy s ohledem na věkovou skupinu svých čtenářů.

V roce 1990 prošel časopis další významnou změnou – návratem k původnímu názvu Sedmička. Tento krok byl pravděpodobně reakcí na změny, které probíhaly v tehdejší společnosti, a snahou o odstranění asociací s předchozím režimem.

Sedmadvacet let po svém založení, konkrétně v srpnu 1992, se Sedmička rozloučila se svými čtenáři. Byl to konec éry, avšak odkaz tohoto milovaného časopisu přetrvává dodnes. Jeho stránky byly místem, kde se rodila láska k čtení, objevovaly se nové zájmy a vyrůstaly generace dětí plné nadějí a snů.

Sedmička pionýrů se tak stal nejen prostředníkem mezi minulostí a budoucností, ale i symbolem dětství mnoha generací. Jeho příběh je nedílnou součástí historie československého dětského čtenářství a jeho vliv a význam nelze podcenit. Jako klenot v pokladnici literatury pro mládež si zaslouží uznání a vděk všech těch, kdo se na jeho vzniku a rozvoji podíleli, stejně jako těch, kteří se na jeho stránkách inspirovali a vzpomínají na ně s láskou a nostalgií.