Šok! Návštěvy solária se nepodepíší pouze na kůži. Takový vliv mají na vaše vnitřní orgány

Na rozdíl od slunečního záření, z něhož proudí převážně UVB paprsky, solária vyzařují UVA záření, které negativně ovlivňuje imunitu a poškozuje buňky.

Výzkum prokázal, že ženy, které žily v nejslunečnějších oblastech Spojených států v době narození a ve věku 15 a 30 let, mají o 19, 21 a 10 procent nižší riziko vzniku endometriózy v porovnání s těmi, které obývají oblasti s nízkou mírou slunečního záření v průběhu roku.

Jinak řečeno, každá stá žena žijící ve sluneční oblasti je ohrožena endometriózou, přičemž u žen z tienistejších lokalit je onemocněním ohrožena každá šestá.

V případě, že navštěvujete solárium šest a vícekrát za rok, hrozí vám o 19 procent vyšší endometriózy než jako kdybyste ho nenavštěvovali vůbec.

„Předešlé výzkumy o zdravotních následcích endometriózy naznačují, že u žen, které jí trpí, převládá vyšší riziko vzniku melanomu,“ říká vedoucí autorka studie Leslie Farlandová z Fakulty veřejného zdravotnictví na Arizonské univerzitě.

„Nejsme si zatím jisti přesným mechanismem, který spojuje endometriózu a melanom, ale několik výzkumů dokazuje zvýšené riziko endometriózy u žen, které jsou citlivé na slunce, jejich kůže se snadno spálí a mají zrzavé vlasy, světlé oči, pihy nebo množství znamének,“ pokračuje Farlandová.

Profesorka dále dodává, že tyto poznatky by mohly svědčit o genetickém propojení endometriózy a melanomu, nebo o skryté spojitosti mezi opalováním a rizikem endometriózy.

Zdroj:dailystar.co.uk