Špatná zpráva pro důchodce. Z jejich penzí jim vláda vezme 7000 korun!

Inflace dosáhla dalšího rekordu a ukázalo se, že v červnu by se lidem na penzi mělo v průměru přidat téměř 1800 korun. Taková vysoká suma by však mohla způsobit značné problémy nejen s důchody, ale také se státním rozpočtem, který by mohl přijít o 35 miliard korun pouze v tomto roce. Nicméně, nárůst důchodů by se stále odehrával na základě tohoto výše zmíněného trendu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí muselo zasáhnout v souvislosti s mimořádnou valorizací důchodů. Nakonec by měla činit přibližně 760 korun. Podle ekonoma Lukáše Kovandy by to pro důchodce znamenalo ztrátu přibližně 7100 korun pouze letos, aniž bychom zahrnuli nevyplacenou částku v dalších letech.

Někteří odborníci se domnívají, že tento zásah je sporný a dokonce může být retroaktivní. Schéma mimořádné valorizace je totiž v podstatě automatické a spouští se tehdy, když meziměsíční inflace vzroste o pět procent, což se stalo v lednu. Zásah ministerstva však přichází až poté. Proto není vyloučeno, že mohou vzniknout spory a navíc není jisté, že se tento návrh podaří prosadit. Pokud by se to nestalo, důchody by se nakonec mohly zvýšit o téměř 1800 korun.