Spíte se svým mazlíčkem v posteli? Má to své výhody i nevýhody

Odborníci na zdravý spánek se domnívají, že spaní s domácím mazlíčkem může nabízet několik výhod. Mnoho lidí se totiž cítí pohodlněji a těší se z příjemné společnosti, což může u některých jedinců snižovat úzkost a posilovat duševní zdraví. Dle informací spotřebitelské organizace dTest by navíc spaní s kočkou u dítěte ve věku jednoho roku mohlo snížit riziko vzniku alergie, jak ukázal jeden výzkum.

Lidé, kteří trpí alergií na chlupy, by měli zapomenout na spánek s mazlíčkem v posteli, protože to může vést k mnoha příznakům, jako je svědění, rýma, kýchání, podráždění očí, kašel, vyrážka, únava nebo potíže se spánkem, jak vysvětlují odborníci z dTestu. Také hrozí zhoršení astmatu kvůli intenzivnějšímu vystavení alergenům. Kromě toho je třeba se vyhýbat spánku s mazlíčkem v posteli také při alergii na pyl, protože pyly se mohou zachytit v srsti. Majitelé zvířat musí být také obezřetní kvůli nebezpečí výskytu blech, klíšťat a dalších parazitů, které mohou být přenášeny z venku do domu zvířaty.

Spánek s majitelem v posteli může také ohrozit zvířata, zejména štěňata nebo koťata, protože je snadné je při spánku zalehnout a může dojít k zraněním, například při pádu z postele. Některé studie naznačují, že přítomnost zvířete v posteli může negativně ovlivnit kvalitu spánku. Na druhé straně další výzkumy ukazují, že lidé si myslí, že se jim spí lépe, i když se v noci budí. „Stejně jako když sdílíte postel s partnerem, musíte najít kompromis, který bude prospěšný jak pro vás, tak pro vaše zvířátko,“ uvedla klinická zdravotní psycholožka Alicia Rothová citovaná dTestem.