Strašidelná zpráva: Virus byl jen začátek!

Řekl Cristian Roman-Palacios, výzkumný pracovník na Katedře ekologie a evoluční biologie na Arizonské univerzitě.

Dodal: odhadli jsme, jak rychle může populace migrovat ve snaze uniknout rostoucím teplotám.

Když tyto dílčí informace shromáždíme pro každý druh, vyjde podrobný odhad globální míry vyhynutí pro stovky živočišných a rostlinných druhů.

Bylo zjištěno, že klíčovým faktorem je roční maximální teplota, která může určit, zda populace vyhynula nebo ne. Vědci překvapivě zjistili, že roční průměrné teploty vykazovaly menší změny v oblastech, kde byl pozorován vyhynutí místních druhů, ačkoli zvýšení průměrné teploty je široce používáno jako indikátor změny klimatu.

Hroznému ničení může být konec

Mnoho druhů je však schopno tolerovat maximální nárůst teploty, ale pouze do určitého bodu. Asi 50 procent druhů vyhyne lokálně, když maximální teplota jejich stanoviště stoupne o více než 0,5 stupně Celsia, a když stoupnou o více než 2,9 stupňů Celsia, 95 procent z nich zmizí.

Pokud se zavážíme k Pařížské úmluvě, do roku 2070 ztratíme méně než dva z deseti druhů živočichů a rostlin na Zemi.

Pokud však lidstvo způsobí větší nárůst teploty, mohli bychom ztratit více než třetinu, dokonce polovinu druhů, varoval Wiens.

Vědci tvrdí, že míra vyhynutí druhů by mohla být v tropech 2-4krát vyšší než v mírných pásmech. To je velký problém, protože většina živočišných a rostlinných druhů žije v tropech.

Zdroj:blikk.hu