Superstar NBA Michael Jordan dnes slaví 60 let. Od sportovce po miliardáře

Jeho poznávacím znamením se staly mimořádná skákavost, ale i atletická zdatnost, ale i „vyplazený“ jazyk, zejména při smýkání míče do koše. Nejvýraznější mentální vlastností byla … touha soutěžit a vyhrávat za každou cenu nejen v zápasech, ale i na trénincích a v jakékoli jiné hře – baseball, karty, golf nebo i jednoduché přátelské sázky.

„Chtěl jsem vyhrát za každou cenu. Pokud tento postoj nesdílíš, nemáš místo po mém boku. Budu tě škádlit, dokud se nedostaneš na takovou úroveň, a pokud ne, dám ti peklo.“ řekl Jordan v jedné z epizod.Poslední tanec.

Tento přístup přispěl nejen k oblibě Jordánska či rozkvětu klubu Chicago Bulls v 90. letech, ale také k rozkvětu ligy v zámoří. Jak spočítal magazín Fortune, Jordánsko jako „živá reklama“ přineslo do NBA celkem 10 miliard dolarů. zisk za kariéru trvající 15 sezón.

„Jeho dlouhá kariéra nebyla nikdy propletena skandály. Byl věrným hráčem týmu, města, ligy, sportu a především celého národa“ – napsal trochu omluvně v „Chicago Tribune“, když po zisku šestého mistrovského titulu prsten s „Býky“ se rozhodl ukončit kariéru.