TAJEMNÉ ČÍSLO NA VAŠEM PRŮKAZU NEŘÍKÁ, JAK MNOHO LIDÍ VYPADÁ JAKO VY: Tady je to, co to vlastně znamená, ZKLAMÍME VÁS!

Musíme vás zklamat. Poslední číslo v pravém dolním rohu na zadní straně vašeho profilu neznamená ani to, kolik lidí má podobné rysy obličeje jako vy, ani kolik lidí v zemi sdílí stejné jméno a příjmení jako vy.

Tak si to zopakujme a osvojme si, jednou provždy.

Na přední straně občanského průkazu jsou obecné údaje o určité osobě: jméno a příjmení, pohlaví a datum narození, číslo občanského průkazu a také jak dlouho vám platí.

Nechybí ani fotografie jednotlivce, podpis a také čip.

Naopak na zadní straně občanského průkazu je místo bydliště, útvar policie, který jej vydal, datum vydání a vaše rodné číslo (OIB).

Pak sledujte řádky zahalené tajemstvím ve spodní části občanského průkazu, vytvořeného pro strojové čtení. Pokud se podíváte trochu pozorněji, na prvním řádku se opakuje číslo občanského průkazu a níže je opět vaše OIB.

Nyní jde o formát druhé řady. Jsou zde poslední dvě číslice roku narození, měsíc narození, den narození a dále NEZNÁMÉ (1 číslice), pohlaví (M/F), poslední dvě číslice roku platnosti občanského průkazu, měsíc platnosti, den vypršení platnosti, NEZNÁMÝ (1 číslice), občanství, znaky ‚<‚ před předposledním znakem v řádku, ZÁHADA STOLETÍ.

Pokračování na další straně