Takový je život v nejlidnatějším slumu světa: více než 2 miliony lidí žijí namačkaní pohromadě

Slum v Karáčí

Město Karáčí v Pákistánu má 17 milionů obyvatel, což z něj v roce 2023 dělá největší město v zemi a sedmé největší město na světě. Miliony lidí žijí v extrémně nezdravém prostředí v jeho slumech , což představuje obrovskou výzvu pro město i zemi.

Jedním z největších problémů je neustálý nedostatek vody ve městě Orangi. Kromě toho, že zásobování vodou není spolehlivě zajištěno, je nebezpečná i kvalita vody přitékající do kanálů a hlavní příčinou úmrtí dětí jsou průjmová onemocnění způsobená patogeny. Bytová krize má za následek přelidnění, kdy osm nebo deset lidí často sdílí malou domácnost s jednou nebo dvěma ložnicemi. Kvůli špatným životním podmínkám, přelidnění a nedostatku vody je mezi obyvatelstvem běžná cholera a horečka dengue.

V městské části je rozšířená kriminalita, mohou vznikat i vážné násilné konflikty mezi skupinami, kritická je bohužel i situace žen, které se v extrémně vysokém podílu stávají obětí sexuálního násilí. Zmírnění zdánlivě neřešitelných problémů dr. Je pojmenován po sociálním vědci Akhtaru Hameedovi Khanovi, který v 80. letech zahájil svůj pilotní projekt Orangi.

To zahrnovalo řadu rozvojových programů, mikroúvěrů, iniciativ v oblasti bydlení a plánování rodiny, které dosáhly vážných dílčích úspěchů v oblasti hygieny, zdravotní péče a vzdělávání. Vzhledem k velikosti slumu je rozvoj extrémně pomalý a s rostoucím počtem obyvatel se problémy mohou v budoucnu zhoršovat.

Je snad již známou skutečností, že většina levnějšího oblečení pochází z rozvojových zemí, z továren pracujících v ponižujících podmínkách, ale méně lidí vidí, že textilní průmysl také způsobuje nepředstavitelné ničení životního prostředí v okolí továren.

(Obrázky: Getty Images Hungary, Wikipedia / Aslamjihan .)