Tato matematická hádanka se stala hitem internetu. Téměř nikdo ji nedokáže vyřešit správně! Zvládnete to vy?

Výsledek

Pokud jste se dopracovali k výsledku a jste zvědaví, zda je správný, je na čase, abychom se na něj společně podívali. Možná jste si mysleli, že příklad byl jednoduchý a výsledkem jste si jistí, ale pravda je taková, že příklad rozhodně jednoduchý není. Nejde tak ani o počítání, jako spíš o smysl pro detail.

Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme vám správný výsledek – 81. Pokud jste se dopočítali k číslu 81, tak vám gratulujeme, protože jste jeden z absolutního minima. Pokud jste se k tomuto číslu nedopočítali, na další straně tohoto článku najdete vysvětlení a postup, jak se k tomuto číslu dostat.

Řešení

Je potřeba si uvědomit, že každý květ má jinou hodnotu. Z prvního řádku vyplývá, že červený květ má hodnotu 20 ( 20 + 20 + 20 = 60). Z druhého řádku tak můžeme vyčíst, že 20 + x + x = 30. Zbývající hodnotu 10 vydělíme dvěmi a vyjde nám 5. Modrý květ má tedy hodnotu 5. Předposlední řádek nám udává příklad 5 -2x = 3. Z toho vyplývá, že 2x = 2, tudíž x se rovná 1. Žlutý květ má tedy hodnotu 1.

Poslední řádek je trochu zmatený. Člověk by si řekl, že 1 + 20 x 5 = 101. Jenže nebudeme násobit pětkou, ale čtyřkou. Když se podíváte pozorně, můžete si všimnou, že modrá květina má 4 okvětní lístky, zatímco ostatní modré květiny měly okvětních lístků 5. Hodnota květiny s 5 okvětními lístky je 5. Každý okvětní lístek má hodnotu 1. Poslední modrá květina se čtyřmi okvětními lístky má tedy hodnotu 4. 1 + 20 x 4 = 81.

Zdroj:studnicenpadu