Tato stará kresba prozradí váš skutečný věk! Co vidíte jako první? Mladou nebo starou ženu?

W. E. Hill / Creative commons, volné dílo, https://commons.wiki
W. E. Hill / Creative commons, volné dílo, https://commons.wiki

Z našich životních zkušeností víme, že lidé často interpretují stejnou věc různě. Každý má svůj vlastní pohled na věci a různé úhly pohledu. Existuje několik chytrých karikatur, které tuto skutečnost dokazují. Jedna z nich pochází z roku 1915 a údajně prozrazuje váš věk. Co vám sdělí tato kresba?

Když se podíváte na tuto karikaturu, co vidíte? Jak vaše mysl interpretuje tento obraz? Jedná se o optickou iluzi. Tento typ vědeckých experimentů fascinuje lidi už po staletí, a existuje jich celá řada. Dnes se podíváme na iluzi nazvanou „Moje žena a tchyně“, která je stará více než sto let. Podívejte se na ni tady:

Vidíte mladou ženu, nebo starou? Tato klasická iluze existuje již od začátku 20. století, kdy byla poprvé publikována v americkém humoristickém časopise Puck v roce 1915 kreslířem W. E. Hillem. Získala oblibu a od 30. let 20. století se používá v psychologii a kognitivních vědách.

Vědci ji zkoumali, aby zjistili, zda opravdu dokáže odhalit skutečný věk člověka. Iluze „Moje žena a tchyně“ je klasickým příkladem reverzibilní figury, což znamená, že ji lze vidět dvěma různými způsoby, podle toho, jak na ni pohlížíte.

článek pokračuje na další stránce..