TENTO DŮM V LESE SKRÝVÁ TAJEMSTVÍ BÝVALÉ JUGOSLÁVIE! KDYŽ VSTOUPILI DOVNITŘ BYLI V ŠOKU

Huby blíže k vnějším hranicím Jugoslávie byly zpravidla méně opevněny, protože se počítalo s obsazením určitých částí území v případě útoku. Zpravidla byly uzly blíže středu země vybudované pevněji, až na výjimky závislé na konfiguraci terénu, která neumožňovala rychlý průnik útočníků. Jde o velké zjednodušení obranné strategie bývalého státu, ale je nutné zmínit alespoň některé základní linie pro vysvětlení, proč byl radioreléový uzel Petrova Gora postaven tak, jak byl postaven.

Budova radioreléového hubu vypadá na první pohled jako o něco větší soukromý dům. Po vstupu do sklepa pro vozidla usoudili, že se stále jedná o malou budovu o několika podlažích – suterén plus tři podlaží.

Později se od lidí, kteří v něm ubytovali z moci úřední, dozvěděli, že zařízení je opravdu luxusní, kvalitou srovnatelné s hotelem. Důvodem je skutečnost, že se jedná o vysoce důležitý radioreléový uzel, který byl připraven sloužit jako velitelské stanoviště. Ve prospěch hovoří kvalita ubytování, kterou lze i přes devastaci stále tušit, ale dům je méně důležitým ukazatelem důležitosti této stavby.

♦ Dům s tajemstvím

V každém patře domu jsou na schodech výtahové dveře. Vzhledem k výšce domu, čtyřem podlažím, počítáme-li suterén, působí výtah jako trochu příliš luxusní doplněk.

Výtah nebyl postaven tak, aby vojákům usnadnil výstup na těch pár stupňů. Byl postaven proto, aby vojákům usnadnil výstup a sestup do hlavní části budovy. Dům o rozloze asi 670 metrů čtverečních není radioreléový uzel, je to jen kamufláž hlavní části budovy, která byla spolu s komunikačním zařízením ukryta hluboko pod zemí.

Schodiště do druhého patra podzemní části RRC

Schody, které vedou do podzemí v podzemí vrcholu Magarčevac, jsou nepoškozené a umožňují bezpečný vstup do hlavního areálu RRČ.

Tunel ze schodiště / výtahu do podzemní části RRČ

♦ Podzemní základna

Prošli masivním kovovým rámem dveří a vstoupili do velkého prostoru. Přestože byly na první pohled zúženy úzkými průchody a chodbami, okamžitě získaly pocit vznešenosti stavby.

Přímo vpředu byly zbytky bývalých koupelen, záchodů a dekontaminačních prostor, rozhlasové místnosti, sklad na doklady a náhradní elektronické vybavení, kuchyně, jídelna a sklad potravin – dnes je vše prázdné.

Místnost s filtračním zařízením vzduchu

Místnost, ve které byly umístěny generátory na výrobu elektřiny. Dnes jsou v něm k vidění betonové stojany na kamenivo, ale kamenivo už tam není.

RADIO MÍSTNOST

Ve druhém patře podzemí našli malou místnost, kde se kdysi nacházelo zařízení na filtraci vzduchu a vody.

VELKÉ VZDUCHOVÉ FILTRY

V přístavbě byly malé toalety a sprchy, dále větší místnost s nádrží na vodu a další ložnice. Místnost vedle elektrárny ukrývá obrovské vzduchové filtry.

Připomínám, že toto zařízení by mohlo vydržet 30-40 dní bez kontaktu s vnějším světem v situaci, kdy je vnější svět spalován chemickými a biologickými toxiny a radiací z jaderných výbuchů. Právě u vzduchového filtru začínala bezpečná zóna podzemní části náboje.

Tunel rovnoběžný s palivovými nádržemi

V přístavbě je obrovský prostor, ale většinou jej zabírají velké palivové nádrže.

Za palivovými nádržemi jsou těžké pancéřové dveře plné otvorů. Jejich úkolem bylo prolomit dopad případného blízkého výbuchu, nikoliv utěsnit kryt. Tuto část dělají již zmíněná dvířka u vzduchového filtru. Hlavní dveře jsou zaseknuté v otevřené poloze, protože otevírací mechanismus je zcela zrezivělý.

Výbušné vlny prorážející dveře

Jejich hmotnost je jistě několik tun, ne-li desítky tun, takže v této poloze pravděpodobně zůstanou navždy. Za dveřmi je dlouhá chodba, na jejímž konci je vidět světlo. Denní světlo, aby nedošlo k záměně. Na konci tunelu je zchátralý dům.

Pancéřové dveře a denní světlo na konci tunelu

Radioreléový uzel se nachází na kopci (nahoře) a podzemní část se táhne tak daleko, že vybuchuje na jedné straně toho kopce. Tento boční vchod byl pravděpodobně navržen pro snadnější zásobování podzemní části a samotný vchod je skrytý jednoduchou chatrčí, která vypadá jako kůlna na nářadí.

Díky klukům z Croatia Infiltration a jejich přesnému laserovému metru nyní víme, že plocha tunelu je 950 metrů čtverečních a k tomu je třeba připočítat 250 metrů čtverečních „obytné“ části ve druhém patře podzemí. . Tyto povrchy nezahrnují schody.

Devastace budovy značně pokročila. Zloději kovů strhali ze zdí všechny elektrické (měděné) dráty, vše, co se dalo odnést, bylo odvezeno. Železobetonová okna a schodiště jsou příliš velkým soustem i pro ty nejvytrvalejší a nejničivější vandaly a zloděje surovin.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO:

Zdroj:urbangadgette.com

1
2