Tento muž celý život kopal do skály. Podívejte se, co vytvořil za skvost…

Motivace Williama „Burro“ H. Schmidta k hloubení tunelu zůstává stále fascinujícím tématem. Podle některých svědectví se do tohoto projektu původně pustil s nadějí objevit zlato nebo důležité minerály. Podle jiných verzí se jednalo o pokus najít zkratku do nedalekého hornického města. Nicméně časem se ukázalo, že skutečnou vášní Williama Schmidta bylo samotné kopání tunelu. Navíc se prý v roce 1906 dozvěděl, že trpí tuberkulózou, a proto se rozhodl přestěhovat do pouště. Lékaři mu prý sdělili, že mu zbývá jen málo času života…

Během těžby zlata v pohoří El Paso se „Burro“ Schmidt setkal s nebezpečným hřebenem, který mu znemožňoval přepravovat svou rudu do mojavské hutě po obtížné cestě na oslech. Tento fakt ho motivoval začít budovat tunel na tomto místě. Výsledkem jeho práce je tunel, který je asi 1,8 metru vysoký a 3,0 metru široký a jehož vznik se datuje do roku 1900. Tunel byl proražený v pevné žulové skále a vyžadoval jen minimální podpěru. I přes dokončení silnice v této oblasti v roce 1920 pokračoval Schmidt v kopání tunelu, protože byl posedlý jeho dokončením. Schmidtova oddanost svému tunelu neměla obdoby. Denně kopával několik hodin, často pracoval sám a snášel extrémní teploty a fyzickou námahu.

Dílo bylo dokončeno v roce 1938 pouze s použitím krumpáče, lopaty a čtyřlibrového kladiva pro počáteční fáze a s použitím dynamitu pro výbušné práce. Později odborníci odhadli, že během dokončení tunelu jeden muž přemístil přibližně 5 800 tun horniny, a to pouze pomocí trakaře.

Poté, co byl tunel dokončen, Schmidt ho prodal jinému horníkovi a sám se odstěhoval. Tím pádem zůstalo místo opuštěné a v důsledku suchého klimatu se uchovalo v zachovalém stavu. Nicméně, později došlo k jeho objevení. Dnes je tunel Burro Schmidt považován za důkaz nezlomného odhodlání Schmidta a stal se populární turistickou atrakcí, která láká návštěvníky ze širokého okolí, kteří si ho obdivují.