Toto je 17 nejstrašnějších předpovědí soudného dne, které mají také reálnou šanci, že se to stane. Co je podle vás nejpravděpodobnější?

4. Roboti a umělá inteligence (AI)

Mnoho fantazií je založeno na tomto tématu, ale mohlo by se snadno stát, že za desetiletí budou roboti a MI skutečně převzít kontrolu nad lidmi. Varoval sám Stephen Hawking: pokud MI dosáhne úrovně vývoje, kde již není nutný lidský zásah k replikaci, mohli bychom mít velké potíže.

5. Predikce MIT

V roce 1973 MIT vyvinulo program s názvem „World One“ a jeho úkolem bylo předpovědět konec světa pomocí analýzy různých dat a informací. Konečným výsledkem je, že naše civilizace dosáhne v roce 2020 kritického bodu, odkud už nebude cesty zpět, a v roce 2040 zcela zanikne.

6. Celosvětová epidemie

Bill Gates nás již varoval, že další globální pandemie chřipky je nám již na krku a ještě na ni nejsme připraveni. Je stále naléhavější s tím něco udělat, protože se uvádí, že jen za prvních 6 měsíců přijde o život 30 milionů lidí.

7. Predikce OSN

Organizace spojených národů nedávno zveřejnila studii, ve které vědci tvrdí, že máme až 20 let na snižování emisí uhlíku, jinak to bude mít nezvratné důsledky. Léta budou stále teplejší a bude mít za následek častější masivní lesní požáry a stále více povodní a hurikánů. Celkově to povede k hladomoru a destabilizaci trhu.

8. Asteroid

Nick Bostrom, profesor na Oxfordské univerzitě, říká, že asteroid o průměru asi 1 míle může skutečně zničit lidstvo a většinu života na Zemi. Podle něj asteroidy této velikosti zasáhly Zemi každých 500 000 let.

9. Supermani

Stephen Hawking nás také varoval před nebezpečím, že by genetické inženýrství mohlo vést k vytvoření nového typu člověka. Mohou být mnohem chytřejší, silnější, tvrdší a mají vlastnosti, které si ani neumíme představit. A ty by zdědily stejným způsobem jejich potomci a náš současný druh by úplně zmizel z povrchu Země.

10. Jaderná válka

Pokud by vypukla celosvětová jaderná válka, znamenalo by to pravděpodobně konec lidstva. Einstein kdysi velmi trefně řekl: „Nevím, s jakými zbraněmi se bude ve třetí světové válce bojovat, ale čtvrtá bude určitě s holemi a kameny.“

11. Výměna magnetických pólů Země

Poslední úplná změna pólu proběhla asi před 780 000 lety. Vědci tvrdí, že k dalšímu posunu může dojít kdykoli během 2 000 let, jehož konkrétní účinky nelze předvídat. Je pravděpodobné, že magnetický štít chránící naši planetu by se drasticky snížil, což by na povrchu zanechalo mnohem více záření. A to by představovalo obrovskou hrozbu nejen pro lidské zdraví, ale také pro letadla, satelity a elektrickou infrastrukturu.

12. Přelidnění

Stephen Hawking se také věnoval tomuto tématu a dospěl k závěru, že nám zbývá asi 600 let, než se naše planeta stane neobyvatelnou kvůli přelidnění.

13. Pohybující se černá díra

Vědci uvedli, že pokud by Země stála v cestě pohybující se černé díře, nebylo by nic, co bychom mohli udělat. Věděli bychom však už roky dříve, kdy k tomu dojde, protože bychom tento objekt dokázali detekovat. Vědci dosud našli více než 60 takových pohyblivých černých děr, ale naštěstí pro nás žádná z nich nepředstavuje hrozbu.

14. Mimozemská civilizace

Podle některých vědců nám spojení s mimozemskou civilizací trvá jen několik let. Jedinou otázkou je, jaký by byl výsledek.
Podle Stephena Hawkinga by situace byla stejná jako mezi domorodými Američany a dobyvateli, kteří zkoumali Ameriku.
Pokud by nás technologicky tisíce, možná miliony let vyspělejší civilizace chtěla z nějakého důvodu – na rozdíl od filmů – zničit – neměli bychom šanci.

15. Hacker Attack

Bohužel existují hackeři, kteří své znalosti využívají ke zlým účelům. Koordinovaný a dobře navržený hackerský útok může ochromit jakékoli zařízení, od energetických sítí až po jaderné elektrárny (nemluvě o vojenských objektech), kde je jeho provoz řízen počítači. A je toho hodně!

16. Matematická predikce

Profesor geofyziky Daniel Rothman vyvinul matematický vzorec, který pomůže předpovědět konec světa. Došel k závěru, že pokud budeme pokračovat v takovém rozsahu znečištění oceánů, bude do roku 2100 nevyhnutelné masové vyhynutí.

17. Jádro Země

Existují vědci, kteří tvrdí, že skutečným nebezpečím je, že jádro Země se náhle ochladí. Když k tomu dojde, atmosféra a život zmizí z planety. Předpokládá se, že se to stalo i Marsu před několika miliardami let.

Co si myslíte, že se s největší pravděpodobností stane? Napište do příspěvku!

Zdroj: