Už dnes v noci vyvrcholí meteorický roj Lyridy. Jak jich spatřit co nejvíce?

Kromě vlivu Měsíce bude pozorování meteorického roje závislé také na počasí. V noci ze soboty na neděli bude stále přítomna slábnoucí tlaková výše od východu, což by mělo vést ke klarové nebo zatažené obloze. Doporučuje se připravit se na chladnější noční teploty, které by mohly klesnout na +1 až +8 stupňů Celsia.

K pozorování meteorického roje bude kromě Měsíce důležité také počasí. V noci ze soboty na neděli by měla být přítomna slábnoucí tlaková výše od východu, což by mělo vést k jasnému nebo zataženému nebi. Doporučuje se připravit se na nižší noční teploty, které by mohly klesnout na +1 až +8 stupňů Celsia.

Pár rád k pozorovaní Lyridů

Pro maximální pozorování „padajících“ hvězd není nutné dívat se přímo na radiant Lyridy. Pro získání nejlepšího výhledu na tyto meteory se doporučuje lehnout si na záda s nohama směřujícími na východ a snažit se získat co nejširší výhled na oblohu, ideálně bez světelného smogu. Po 20 až 30 minutách se oči přizpůsobí tmě, což umožní vidět i slabší meteory na noční obloze.

Historie Lyridů

Podle NASA byly Lyridy poprvé zaznamenány v roce 687 před naším letopočtem, což z něj dělá jeden z nejstarších zaznamenaných meteorických rojů. Tehdy lidé zaregistrovali něco padajícího na obloze, ale nechápali, že jsou to meteory. Až v 19. století bylo pochopeno, že tyto jevy pocházejí z vesmíru.

Každý meteorický roj má mateřskou kometu, ze které pocházejí úlomky tvořící roj. V případě Lyridů je to kometa C/1861 G1 Thatcher, která se nachází přibližně v polovině své 415leté dráhy daleko od Země. Nicméně její úlomky se setkávají s naší planetou každý rok.