V Berlíně se protestovalo proti posílání zbraní na Ukrajinu. 40 procent Němců se domnívá, že vojenská pomoc Německa je příliš velká

Německý ministr financí Christian Lindner po protestu tweetoval: „Kdo není na straně Ukrajiny, je na špatné straně historie.

Podle průzkumu, který si nechala zpracovat agentura DPA ve dnech 21. až 23. února, těsně před ročním výročím ruské invaze na Ukrajinu, 51 procent respondentů věřilo, že vyzbrojování Ukrajiny znamená, že se Německo zapojilo do války. To je argument prosazovaný Moskvou, zdůrazňuje DPA. 37 procent respondenti v průzkumu s tímto tvrzením nesouhlasili.

40 procent dotázaných se domnívá, že podpora Německa Ukrajině z hlediska zbrojení je příliš velká, 22 procent si myslí, že je příliš malá a 23 procent – že je to tak akorát.

Respondenti byli také dotázáni na kontroverzní rozhodnutí poslat na Ukrajinu německé těžké tanky Leopard 2. Německá vláda schválila rozhodnutí o vyslání 18 moderních tanků minulý měsíc po dlouhém váhání kvůli obavám z vyprovokování Ruska a prodloužení konfliktu. Respondenti jsou v této otázce téměř rovnoměrně rozděleni, píše DPA. 44 procent byli proti a 41 procent za.

Pokud jde o možnost, že Německo pošle bojovníky, 56 procent. respondentů bylo proti, a to 27 procent. byl pro.

Od začátku války Německo schválilo převod zbraní a výzbroje na Ukrajinu v hodnotě asi 2,6 miliardy eur a je považováno za čtvrtého největšího dodavatele zbraní na Ukrajinu od invaze před rokem, po USA, Spojeném království a Polsku, připomíná DPA. .