Václav Postránecký by dnes oslavil 80 narozeniny

Václav Postránecký začal svoji kariéru v oblasti filmu a televize po roce 1969, kdy se přesunul do Prahy. Zahrál si například ve filmu kriminálky „Po stopách krve,“ což byla autorská tvorba režiséra Petra Schulhoffa v roce 1969. Dále se objevil v dětském snímku „My tři a pes“ režírovaném Otem Kovalem v roce 1971. Velkou hlavní roli dostal od Václava Vorlíčka ve filmu „Smrt si vybírá“ v roce 1972, kde hrál postavu pošťáka, který se snažil najít vraha svého kolegy na vlastní pěst. V kriminálkách si udržoval svou přítomnost i v povídkovém filmu „Motiv pro vraždu“ z roku 1974.

Jeho popularita začala růst díky televizním seriálům, zejména v roce 1974 se prosadil seriálem „Byl jednou jeden dům,“ který se odehrával v období druhé světové války. Následně hrál i v jeho pokračování „Dnes v jednom domě“ v roce 1980. Mezi jeho další významné televizní role patřily v normalizačních seriálech jako „Nejmladší z rodu Hamrů“ (1975) a „Muž radnici“ (1976). Nicméně největší popularitu získal díky rodinnému filmu Marie Poledňákové s názvem „S tebou mě baví svět“ (1982), který vyprávěl o dovolené tří kamarádů s dětmi. V tomto filmu hrál jednoho ze tří vzorných tatínků společně s Juliem Satinským a Pavlem Novým.

V průběhu devadesátých let získal Václav Postránecký role ve dvou oblíbených komediích: „Černí baroni“ (režie Zdeněk Sirový, 1992) a „Jedna kočka za druhou“ (režie František Filip, 1993). V hořké komedii „Andělské oči“ z roku 1994, která byla inspirována literárním dílem Bohumila Hrabala, ztvárnil postavu majitele drogerie, který se zabýval experimentováním s chemikáliemi. Jeho významnou roli představoval i ve filmu „Konto separato“ z roku 1996.

Marie Poledňáková ho opět obsadila do dvou komedií: „Jak se krotí krokodýlí“ (2006) a „Líbáš jako bůh“ (2009). Dále si zahrál ve filmech o vinařství od Tomáše Bařiny: „Bobule,“ „2Bobule“ a „3Bobule“ v letech 2008, 2009 a 2020.

V roce 1997 se Václav Postránecký představil i jako režisér, když natočil vlastní hororový film s názvem „Travis“ podle vlastního scénáře. Kromě hereckého působení si také našel místo v dabingu, kde propůjčil svůj hlas známým hercům jako Dustin Hoffman ve filmech „Tootsie“ a „Rain Man.“ Také daboval polského herce Jerzyho Stuhra, Franca Nera, Anthonyho Hopkinse a italského komika Paola Villaggia. Jeho poslední filmová role byla v roce 2018 v Janu Pachlovi filmu s názvem „Ten, kdo tě miloval.“

Václav Postránecký bojoval s těžkou nemocí a nakonec podlehl 7. května 2019. Jeho manželka potvrdila, že onemocněl rakovinou jícnu, na kterou byl operován, ale nemoc se bohužel rozšířila po celém těle. I přes jeho statečnou snahu bylo bohužel nemožné nemoc porazit.

V dubnu 2019 Václav Postránecký poskytl rozhovor deníku Aha! a sdělil: „Je lepší neprozrazovat aktuální informace o mém zdravotním stavu. Já sám nevím, jak na tom jsem. Je to velmi proměnlivé. Někdy se cítím lépe, někdy hůře.“ Dále zmiňoval, že střídavě pobýval v nemocnici a doma. „Právě nyní jsem doma a musím přiznat, že je mi momentálně nejhůř, co si pamatuji,“ stěžoval si. Uvedl také, že není možné předvídat, kdy bude potřebovat další lékařskou péči.

Zároveň zdůraznil, že nemůže přesně odhadnout, jak bude mít zdravotní stav za chvíli. Proto se rozhodl zůstat zdrženlivý v poskytování podrobností o svém zdraví, aby lidé nebyli v nejistotě ohledně toho, jak reagovat.