Proč se ve starověkém Rusku pekly předčasně narozené děti?

Proto bylo dítě posláno do kamen, aby „dozrálo“. Byl na to speciální rituál. Porodní asistentka nutně novorozence téměř úplně zabalila do žitného těsta. Jen ústa a nos měl otevřené, aby mohl dýchat. K hnětení těsta byla použita voda ze tří různých studní. To dělal léčitel, který znal potřebné pomluvy.

Dítě, zabalené v těstě, bylo umístěno na lopatu, která byla poslána do pece. Nesmělo však být rozžhavené. Uvnitř zůstalo jen pár uhlíků. V této době čarodějka pronesla spiknutí. Byl časově omezený, aby mohl dostat dítě z trouby, než se udusí.

Dítě však mohlo zůstat uvnitř dostatečně dlouho. Vše záleželo na jeho stavu. S některými nemocemi bylo dítě ponecháno v peci celou noc.

Tento rituál, který dnes vypadá barbarsky, praktikovali nejen obyvatelé starověkého Ruska. Existovala také v Polsku, Německu, Slovensku a Maďarsku. Některé národy dokonce dovolily psům ohlodávat upečené těsto od dítěte. Tradice existovala i později – v sovětských dobách v některých vesnicích pokračovali v „pečení“ předčasně narozených dětí.

Oheň vždy hrál důležitou roli ve víře našich předků. Byl považován za očistnou sílu, s níž lze překonat mnohé útrapy. A trouba také symbolizovala matčino lůno, jakési znovuzrození pro předčasně narozené děti.

Moderní vědci věří, že tento rituál by mohl být v některých případech prospěšný. Náhlé změny teplot ztvrdly tělo. Proto byly „pečené“ děti v budoucnu odolnější a zdravější. A přesto ne všichni po takovém rituálu přežili.

Slyšeli jste někdy o této nebo jiné podivné tradici starověkého Ruska? Podělte se o své znalosti v komentářích!

Zdroj:commandir.com