Ve věku 84 let zemřel legendární režisér slovenského filmu Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko, slovenský filmový režisér, se narodil 30. dubna 1938 v malé vesnici Kojšov na Slovensku. V roce 1967 debutoval svým prvním filmem Kristové roky, následovaly filmy Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni a tragikomedie Dovidenia v pekle, priatelia, která však byla zakázána normalizační cenzurou v 70. letech.

Klíčový moment v jeho kariéře přišel v 80. letech, kdy natočil třídílný televizní film Nevera po slovensky, následovaný jedním z jeho nejslavnějších filmů Tisícročná včela, za který získal mnoho ocenění, a pohádkou Perinbaba. V roce 1993 se přestěhoval do Prahy, kde natočil filmy Nejasná zpráva o konci světa a Post coitum.

Stal se členem Evropské filmové akademie a od roku 2001 i docentem na pražské FAMU. Jeho poslední film Bathory, historické životopisné drama o uherské hraběnce Alžbětě Báthoryové, se stal nejdražším a nejúspěšnějším slovenským filmem v historii a získal řadu filmových ocenění.

V posledních letech se Jakubisko potýkal s řadou zdravotních problémů, včetně transplantace srdce v roce 2012 a problémů s ledvinami.

Juraj Jakubisko získal několik ocenění za svou práci. V roce 1997 získal Českého lva za režii filmu Nejasná zpráva o konci světa a v roce 2008 byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Dále byl čtyřikrát oceněn Zlatým lvem z filmového festivalu v Benátkách.