VĚDA VYSVĚTLUJE, CO SE STANE S LIDSKOU DUŠÍ PO SMRTI. PO TOMTO NEZASPÍTE

Co z těch dvou možností?

Nuže, kdybyste se zeptali Dr. Stuarta Hameroffa, odpověděl by: něco se stane – a bude to zahrnovat i vědomí.

Co je vědomí?

Oxfordský anglický slovník (Oxford English Dictionary) definuje význam slova “vědomí” následovně:

– Vědomí je stav bdělosti a uvědomování si svého okolí.
– Uvědomování si vnímání něčeho danou osobou.
– Fakt uvědomování si samotné mysli jako takové a uvědomování si světa.

Není divu, že tak vědomí, tak smrt, jsou rozsáhle diskutovanými tématy. Někteří věří, že vědomí je přímým výsledkem činnosti mozku.

Jiní si myslí, že vnější síly, například “Vesmír”, “Bůh” – a vnitřní prvky (přítomné v člověku), např. “Duch”, “Životní síla”, “Mysl” atd., Přispívají ke stavu našeho bytí.

“Orch or” teorie o vědomi

Dr. Hameroff řídí Centrum studií o vědomí na University of Arizona. Posledních 50 let se věnoval zkoumání vědomí, protože vědomí souvisí s vědní oblastí kvantové mechaniky.

Kvantová mechanika je “fundamentální teorie fyziky, která popisuje přírodu na nejjemnějších stupních energetických hladin atomů a subatomických částic.”

Abychom mohli vysvětlit význam kvantové mechaniky na vnímání reality, čili vysvětlit Hameroffovu teorii, v krátkosti si řekněme něco o tom, kde to všechno začalo. Mluvit budeme o “experimenty dvojitého štěpení”.

(A o chvíli se vrátíme k Orch OR teorii!)

Experiment dvojitého štěpení

  • Každého kvantového fyzika vyvádí z konceptu experiment dvojitého štěpení. A mají na to skutečně dobrý důvod. Experiment dvojitého štěpení se totiž příčí přírodním zákonem.
  • Zde tedy uvádíme vše, co potřebujete vědět o tomto experimentu:
  • Světelné částice zvané fotony procházejí přes dvě štěrbiny.
  • Fotony, podle předpokladů vědců, vytvářejí na stěně, na kterou jsou nasměrovány, uspořádaný vzor. (Abyste vám pomohli vizualizovat, jak to vypadá: představte si dvě vertikální čáry naplněné malými “zrnky protonů”, které směřují na obrazovku.)
  • Když je pozorovací zařízení (detektor) nastavené na detekci toho, které protony procházejí skrze tuto štěrbinu, nevytváří se žádný vzor.
  • Jinými slovy, lidské sledování (prostřednictvím technických přístrojů) pozměňuje vzorec.
  • Předpokládaný energetický model / vzorec, by měl odpovídat tomu, co stanoví přírodní zákony a (místo toho) nevytvářet žádný vzorec nebo model.

Anil Ananthaswamy, který dříve pracoval v mezinárodním vědeckém časopise New Scientist, v díle s názvem “V klasickém kvantovém experimentu by mohla být ukryta pravda o všem” vysvětluje experiment a jeho možné následky:

“Náš klasický pohled na svět naznačuje, že světelné fotony by měly projít jednou nebo druhou štěrbinou, a tak vytvořit dva paralelní pruhy na obrazovce, která je za nimi.

Místo toho se však světlo rozvrhne / rozloží na střídající se pásy světla a tmy … “ikonický fyzikální pokus v sobě může skrývat více, než jsme si kdy byli schopni představovat o tom, co je realita.”

Pokračování na další straně