Vláda schválila snížení navýšení penzí pro důchodce

Kabinet schválil tuto změnu v pondělí, ministři hlasovali na dálku. Každý důchod bude zvýšen o 400 korun a procentní výměra se zvýší o 2,3 procenta v závislosti na výši důchodu. To znamená, že průměrný důchod by měl vzrůst o 760 korun.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) prohlásil, že jsou hrdi na to, že během rekordně krátké doby a rekordním způsobem podařilo zvýšit důchody.

Avšak je nutné brát v úvahu důležitý ukazatel poměru průměrného důchodu a průměrné mzdy, který se z původních čtyřiceti procent blíží k padesáti procentům. Tento nárůst během několika měsíců je obrovský, ale stále je třeba zlepšovat tento poměr mezi průměrným důchodem a průměrnou mzdou.

Podle platných pravidel by se měl průměrný důchod v červnu zvýšit o 1 770 korun, nicméně nyní dochází ke změně, která je v současnosti projednávána v Poslanecké sněmovně. Vláda očekává, že tato úprava bude schválena do 22. března.

Navzdory kritice penzistů a opozice, včetně ANO a SPD, vláda tvrdí, že tato změna valorizace je nezbytná, aby se zabránilo nárůstu deficitu veřejných financí. Podle odhadů by stávající valorizace vedla k nárůstu deficitu o více než 34 miliard korun v letošním roce a až 58 miliard v roce příštím.