Vůně stáří: Co způsobuje změny pachu u starých lidí?

Fenomén, který se objevuje u starších lidí a nazývá se „stařecký pach“ či „vůně staroby“, zůstává oblastí, o které máme jen omezené znalosti.

Každý jednotlivý člověk prochází během svého života různými fázemi tělesné vůně. Během puberty, kdy začíná nástup adolescence, dochází k prvním změnám v tělesném zápachu. Toto je především důsledkem hormonálních proměn, které mohou stejně tak ovlivnit tělesnou vůni žen v období menopauzy nebo mužů v souvislosti s poklesem hladiny testosteronu.

Stařecký pach, který se projevuje u starších lidí, je podstatně více spojen se stárnutím těla a s tělesnými procesy, které v této fázi probíhají. To potvrzuje lékařka Shilpa Amin.

Hygiena nemá na tento pach vliv

Samotná hygiena nemá vliv na vznik tohoto zvláštního aroma, které někteří připodobňují k vůni starých knih nebo vlhkého sklepa. Složení bakterií na kůži a produkce pachových látek mají na tělesný zápach větší vliv než pouhá hygienická opatření. Tato kombinace přispívá k charakteristickému starobnímu pachu. Při stárnutí se kůže ztenčuje a mazové žlázy postupně ztrácejí svou účinnost, což má za následek sníženou tvorbu antioxidantů. Souhra všech těchto faktorů pak vede ke změně tělesné vůně u seniorů.

I když stále neznáme přesný mechanismus, předpokládá se, že měnící se tělesný pach má co dočinění s evolucí.

I když přesný mechanismus není dosud znám, předpokládá se, že proměnlivý tělesný zápach souvisí s procesy evoluce. Vůně se mění od novorozence po dospívajícího, od ženy v reprodukčním věku po staršího jedince. Tyto různé pachy mohou podporovat mateřské city, pomáhat reprodukčním procesům nebo upozorňovat na nevhodnost pro reprodukci. Ačkoliv se nám to může zdát lehkým způsobem zapomínání, sdílíme s ostatními živými tvory mnoho podobných charakteristik. Čich je pro nás důležitým zdrojem informací.

článek pokračuje na další stránce…