VÝSTRAHA! Počet nakažených roste! Jde o vysoce smrtelné onemocnění

Očkování běžné populace se však zastavilo v 80. letech a generace po roce 1985 již nebyly očkovány proti pravým neštovicím, protože virus byl vymýcen, řekl Kaic. „Otázkou je, jak jsou chráněni ti, kteří byli očkováni před rokem 1985, protože ochrana očkováním trvá zhruba 20 let.“

Budeme pak potřebovat další očkování, zeptali jsme se Dr. Kaića. „Ne, klasická vakcína proti neštovicím se už nepoužívá. Světová zdravotnická organizace dokonce zvažovala, zda by mělo smysl se proti opičím neštovicím očkovat, ale vzhledem k tomu, že virus je opravdu obtížně přenosný a nemá žádný epidemiologický potenciál a vakcína má mnoho nežádoucích účinků, bylo od toho upuštěno.

Na opičí neštovice ani na jiný virus neexistuje žádný lék, zdůrazňuje Dr. Kaić. Onemocnění se léčí symptomaticky.

Epidemiolog Kaić také říká, že to není poprvé, co se opičí neštovice v evropských zemích v posledních letech objevily, „To vše je ale lokalizované a pro běžnou populaci existuje minimální riziko. Je to jen další onemocnění, které je možné kontaktovat, protože se přenáší kapénkovou a kontaktní, intimní a většinou sexuální a sekrecí z kožních puchýřů a ran.

Připomeňme, že virus opičích neštovic je strukturálně podobný viru pravých neštovic a způsobuje podobné, ale mnohem mírnější onemocnění. Možné jsou ale i složité případy.

Mezi příznaky onemocnění patří horečka, bolest hlavy, svalů, zduření lymfatických uzlin a pocit únavy. Po nich následuje charakteristická vyrážka, která vytváří na kůži puchýře a strupy. Doba od vystavení viru do nástupu příznaků je asi 10 dní a příznaky obvykle trvají dva až čtyři týdny.

Zdroj:dnevnik.hr