Výzkum: Koho by zvolili Slováci za prezidenta US? Bidena nebo Trumpa?

Muži by častěji volili Donalda Trumpa z těchto dvou kandidátů. Podpora Trumpa také roste s věkem respondentů. Naopak, podpora Joea Bidena je vyšší mezi mladšími lidmi ve věku od 18 do 39 let a mezi lidmi s vyšším vzděláním.

Voliči opozičních stran by častěji podpořili Joea Bidena (70 procent). Pouze 15 procent dotázaných opozičních voličů by dalo přednost Donaldu Trumpovi.

Většina voličů koaličních stran by zase zvolila republikána Donalda Trumpa (57 procent). Bidenovi by vyjádřilo podporu 23 procent voličů těchto stran.

V souvislosti s parlamentními volbami bylo zjištěno, že voliči Petra Pellegriniho by převážně podpořili Trumpa (57 procent). Pouze 5 procent jeho voličů by volilo Bidena.

Naopak, větší podporu Bidenovi vyjádřili voliči Ivana Korčoka. 75 procent Korčokova elektorátu by hlasovalo pro Bidena, zatímco méně než 10 procent by dalo hlas Trumpovi.

V prvním kole prezidentských voleb, které se konaly v sobotu (23. 3.), uspěli Ivan Korčok a Peter Pellegrini a postoupili do druhého kola. Korčok získal 42,51 procenta hlasů, zatímco Pellegrini získal o necelých 5,5 procenta méně (37,02 procenta).