Význam ženských jmen: Co znamená to vaše?

Věra

Staročeské Viera,které znamená stejně jako ruské Věra “víra”

Lucie

Ženský tvar k mužskému jménu Lucius, pochází od slova lux “světlo”, význam jména je tedy “světlý, zářící”.

Alena

Alena je zkráceně Magd-alena, přičemž Magdala znamená ?věž?. Z obecného pojmenování magdala vzniklo město na břehu Generejského jezera. Význam jména je může tedy být ?magdalská, z magdaly přicházející?.

Petra

Ženská podoba k Petr. Jedná se ovšem o řecký překlad aramejského jména Kéfas. Aramejské kephá a řecké petrá znamená ?skála?.

Jaroslava

Ženská podoba k Jaroslav (27.6.). Význam první složky jména uchovalo dosud nejlépe ruské jaryj obdobně naše bujarý “prudký, bujný, silný”. Druhá složka -slav “slavný, význačný”. Význam jména “Jarostí slavný, prudkostí (silou) slavný”.

Veronika

Původem z řeckého Phereniké. Fere je základ slovesa ferein – “nést”, zbytek jména je níke – “vítězství”. Dohromady znamená “nositelka vítězství”.

Martina

Mužská podoba Martin. Latinské Martinus je přídavné jméno k Mars, což je jméno římského Boha války. Význam jména je přeneseně “voják, žena pomáhající vojsku”.

Jitka

Toto jméno je českou formou jména Judita. Toto jméno vychází z hebrejského jména Jehúdhá(h) a vykládá se jako “velebný, oslavený”.

Tereza

Pocházející z ostrova Thery. Toto jméno má nejasný význam,vykládá se jako“horko,vedro“

Ludmila

Ludmila je staré slovanské jméno a znamená “lidu milá”a starší tvar je Lidmila.

Helena

Základem je řecké heléne, což znamená ?pochodeň ze svazku rákosí?. Význam jména je ?světlo, pochodeň v temnotách?

Michaela

Ženská podoba ke jménu Michael.V překladu znamená “kdo je Bůh?”.

Zdeňka

Jméno je variantou starších podob Zdeslava a Zděslava. Ženský protějšek ke Zdeněk. První složkou je patrně slovesný základ sdě “sdělat, udělat”, druhou -slav “slavný”. Význam je tedy “udělala se slavnou”.

Zdroj:Ejak