Zemřel nenahraditelný muž z legendárního filmu Nedotknutelní

V kinematografii se objevilo několik pokusů o remake legendárního filmu, který vypráví o životě ochrnutého Philippa a spojuje smutek s humorem. Bohužel žádný z těchto remaků nedosáhl takového úspěchu, aby dokázal překonat původní francouzskou klasiku. Tento film byl oceněn titulem nejlepšího zahraničního filmu na udílení Českých lvů. Pro herce a blízké okolí osudu zkoušeného Philippa byl nedávno těžký den. Philippe Pozzo zemřel před několika dny, konkrétně 1. června, ve věku 72 let, a to po boku své manželky v Marrákeši.

Informace o smrti Philippa Pozzo di Borga přinesl francouzský herec Omar Sy, který ve filmu „Nedotknutelní“ ztvárnil postavu Yasmina Abdela, mladíka, který měl změnit život podnikatele. Na sociální síti napsal: „Právě jsme se dozvěděli, že nás opustil náš přítel Philippe Pozzo di Borgo. Díky tomu, že nám umožnil zfilmovat jeho příběh v ‚Nedotknutelných‘, změnil naše životy a životy mnoha zranitelných lidí. Pamatujme si ho jako odvážného, důstojného, pokorného a bojovného muže. Jeho humor a inteligence nám budou chybět.“

Fanouškům filmu ze skutečného příběhu moc neušlo…

Většina scén ve filmu „Nedotknutelní“ přesně popisovala události ze skutečného života Philippa a Abdela, s jen velmi málo odchylek. Jednou z těchto odlišností byl Abdelův vstup do života Philippa. Ve skutečnosti byl Abdel přijat jako pečovatel již v roce 1994, necelé dva roky po tragickém zranění Philippa, a to zhruba v době, kdy byla Philippeho manželce diagnostikována rakovina. Abdel se stal oporou pro oba během jejich boje s touto krutou nemocí. Film nedokázal plně zachytit, jak důležitou roli Abdel ve skutečnosti sehrál ve životě Philippa a jeho rodiny.

Philippe však, přes všechny zkoušky, neztrácel svůj nadhled, což dokazují i jeho vzpomínky na Abdela, jeho opatrovníka. Filmová verze, ve které ho ztvárnil herec Omar Sy, se prý od skutečnosti vůbec nelišila. Philippe sdílel: „Když moje manželka zemřela, Abdel viděl, že jsem byl zlomený. Chytl mě za ruku a byl se mnou pořád. Donutil mě jít ven s holkami, jezdili jsme v bláznivém Rolls Royci, ve 48 letech mě naučil kouřit trávu a štval moje zaměstnankyně.“ Tyto vzpomínky odrážejí blízký vztah mezi Philippem a Abdalem, který byl nejen jeho opatrovníkem, ale také jeho přítelem a společníkem v různých životních situacích.