Zemřela milovaná Eva Rysová († 91)

Na Nové scéně se objevila v různých rolích, včetně Mimi v muzikálu The Beatles, Izergil v Baladě o zloději koní nebo Cikáni jdou do nebe. Ztvárnila také postavy jako Madame Renaudovou v Kleci bláznů, Mámu v inscenaci Osm žen, Evelyn Medardovou v Nemocnici na pokraji…, a Molly v Donahovi. Eva Rysová se také objevila v legendárním muzikálu Fidlikant na střeše a v pohádce Mrázik zastávala roli vypravěčky.

Její hlas byl slyšet v dabingu, rozhlasových hrách a na CD nahrávkách pohádek pro děti. Kromě divadla se objevila v několika televizních filmech, včetně Pomsta staré dámy, na každého jednou dojde, Případ jasnovidce Hanussena, Portrét Doriana Graya, Šaty, Americká tragédie, Příběh o 3… a mnoho dalších.

V roce 1996 hrála v koprodukčním filmu Suzanne režírovaném Dušanem Rapošem, kde ztvárnila roli lékařky. Také se objevila v televizní pohádce Orest z rodu čarodějů (2010). Její významnou roli ztvárnila jako starou babičku v seriálu Bouřlivé víno, který se vysílal od roku 2013.

Eva Rysová měla bohaté herecké zkušenosti a své znalosti herectví předávala studentům na VŠMU a církevní konzervatoři v Bratislavě. Během své kariéry získala několik cen, včetně Křišťálové růže za přednes v roce 2003, Cenu Karla Čapka v roce 2005 a Květ Tálie v roce 2012.