Znovu došlo k útoku vlka v Beskydech, při kterém napadl a roztrhal psa

GPS stále ukazovala, že pes zůstává na místě a od majitele je vzdálen 214 metrů. Majitel se vydal za psem a po krátké době ho našel. Bohužel bylo již pozdě, pes měl prokousnutý hřbet a majiteli se ho nepodařilo oživit.

Muž, který byl svědkem obětí útoku vlka, zdůraznil, že incident se stal během dne a vlk nejevil žádné známky plachosti nebo ostražitosti. Upozornil také na to, že podobná událost se může stát kdekoli, i na místech, kde by to nikdo nečekal. Podle muže se jedná o třetí podobný případ v oblasti.

Problém s vlky, kteří vloni v Jablunkově na Frýdecko-Místecku napadli a zabili více než 130 ovcí, vedl k požadavkům chovatelů, starostů a myslivců na eliminaci vlků. Moravskoslezský krajský úřad se touto problematikou zabýval a rozhodl, že vlci nebudou zastřeleni, protože nebyly splněny zákonné podmínky pro udělení výjimky.

Úřad se zaměřuje na zabezpečení stád a plašení vlků v rámci pasteveckých areálů. Nicméně několik žádostí o odstřel nebezpečných zvířat přišlo na úřad najednou, s požadavkem na eliminaci vlků kvůli jejich neobvyklému chování a útokům na obce.

„Požadovali jsme odstřel nebezpečných zvířat. V lese nám vlci nevadí, ale oni neškodí v lesích, ale chodí až do obcí a chovají se hodně nestandardně,“ vysvětlil to tehdy předseda Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) a starosta Jablunkova Jiří Hamrozi (KDU-ČSL).

Ten rozhodl, že vlci zastřeleni nebudou. Mluvčí kraje Nikola Birklenová loni uvedla, že nebyly naplněny zákonné podmínky pro udělení výjimky.