Zoufalství v Británii: Lidé dostávají zeleninu na příděl, krize a ceny energií omezily zásoby!

Mluvčí British Retail Consortium varoval, že ani jeden z supermarketů nemůže předpovědět, jak dlouho bude situace s nedostatkem ovoce a zeleniny trvat. Podle něj by krize mohla trvat i několik týdnů. Británie spolupracuje s dovozci z Španělska a severní Afriky, ale tamní nízké teploty a záplavy způsobily mimořádně slabou úrodu. Farmáři z Velké Británie se potýkají s vysokými náklady na energie a zaseli tedy jen tolik, jako v minulých letech. Nemohou tedy plnit mezeru po výpadcích v dodávkách ovoce a zeleniny.

Britští obyvatelé kritizují síť supermarketů za to, že nedokáží dostatečně předvídat a stali se příliš závislí na zahraničních dodavatelích. Maloobchodníci se stěžují na nízké příjmy a rostoucí náklady. Odborníci předpovídají, že podobné problémy se mohou každoročně opakovat, zejména v zimním a jarním období.

Podle šéfa Britské asociace pěstitelů, Jacka Warda, jde o falešný pocit bezpečí, že vždy bude existovat někdo, kdo dodá dostatek ovoce a zeleniny, ale zdá se, že jsme na konci cesty. Pokud by však stát podpořil malé pěstitele, bylo by možné zásoby zajistit.