Zrození a Konec Trabantu: Příběh legendy na čtyřech kolech

Model 601, uvedený v roce 1964, se rychle stal oblíbeným vozem. Jeho dvoutaktní motor zdědil koncept z automobilky Audi, která původně vlastnila továrnu. Avšak, to co Trabantu skutečně dodalo slávu, byla jeho cenová dostupnost a spolehlivost.

V roce 1986 byl Trabant 1.1 Kombi de luxe prodáván za 14.320 východoněmeckých marek, což odpovídalo přibližně 43.000 korunám. Tento cenový rozdíl umožnil mnoha lidem východního Německa vlastnit auto a cestovat vlastními prostředky.

Nicméně, pád komunismu přinesl konec éry Trabantu. Automobilka se potýkala se špatnou ekonomickou situací a postupně ztrácela zájem zákazníků. Dne 30. dubna 1991 se tak svezl z výrobního pásu v Zwickau poslední Trabant 1.1, označující tak konec éry tohoto legendárního vozu.

I přes fámy o obnovení výroby v roce 2007 se nic neuskutečnilo. Trabant zůstal v paměti lidí jako symbol éry, kdy jednoduchost a spolehlivost byly ceněny více než luxus a rychlost.

Trabant 601 byl nejen vozem, byl to kousek historie na čtyřech kolech. Jeho příběh připomíná dobu, kdy se automobilový průmysl vyvíjel za podmínek, které určovaly nejen technické inovace, ale i společenské a politické změny.