10 Šokujících Údajů O Jídle, Které Nechcete Vědět

3. Třešně na koktejly se nejdříve vybělují ve speciálním roztoku a poté se marinují ve směsi kukuřičného sirupu a barviv, aby znovu zčervenaly.

Nejprve jsou třešně chovány ve slaném nálevu se speciálními chemickými přísadami, které pomáhají dlouhodobě udržovat jejich konzistenci a tvar. Tato solanka je však zbarví, takže producenti musí bobule přebarvit.

4. Při výrobě zmrzliny se často používá zahušťovadlo a stabilizátor karagenan, který se získává z červených mořských řas.

Není v tom nic škodlivého, ale je trochu divné vidět takovou přísadu v dezertu. Ve skutečnosti jde o vegetariánský analog želatiny, který plní stejnou funkci.

5. Klobásy se vyrábějí z viskózní směsi vedlejších produktů, tuků, škrobu a mouky.

Pod „moučkovým plnivem“ se obvykle skrývá strouhanka, ovesné vločky nebo mouka. V tomto oboru se samozřejmě neobejde bez příchutí, barviv a konzervantů.

6. Mnoho druhů drahých extra panenských olivových olejů vyráběných v zahraničí se ve skutečnosti ředí levnými rostlinnými a ořechovými oleji.

Drahý italský olej je dnes obzvláště populární. Aby neztratili příležitost prodat více, sami Italové to tímto způsobem napodobují.

7. Mnoho červených a růžových potravin je často obarveno karmínovým barvivem, které se získává z drcených malých košenilových brouků.

Tuto barvu (karmín nebo přísadu E120) lze často vidět v kečupu, jogurtech, džusech a dalších výrobcích. Cochineal je malý hmyz, který se živí červenými květy kaktusů a nakonec sám získá stejnou barvu. K výrobě barviva se shromáždí, vysuší a rozemelou na prášek

8. Některé kávové krémy nejsou vůbec vyráběny z mléka nebo přírodního krému, ale z kukuřičného sirupu a hydrogenovaných rostlinných olejů. Tento produkt se oficiálně nazývá „rostlinný“ krém.

9. Při výrobě slaniny někteří producenti zavěsí jatečně upravená těla ve speciální skříni a velkoryse je osprchují „sprchou“ tekutého kouře .

Barvy jsou také obsaženy v kapalině, aby produkt získal chutnější vzhled.

10. Strouhaný sýr je chráněn před lepením přidáním celulózy, která se získává z rafinované dřevní buničiny.

Celulóza je poměrně běžná potravinářská přídatná látka používaná v pečivu, zmrzlině a omáčkách. Je vyroben z drcených rostlinných vláken (včetně dřeva), takže formálně je přírodního původu. Není však tráven tělem a neobsahuje žádné živiny. Ve skutečnosti se jedná o běžné recyklované piliny.

Zdroj:matiumke