8 příznaků, že máte nedostatek vitaminu D: následky mohou být vážné, proto lékaři doporučují, abyste ho začali okamžitě užívat!

Depresivní nálada
Výzkum ukázal, že existuje souvislost mezi vitamínem D a náladou, zejména u starších lidí. Také lidé žijící v severních zemích jsou náchylnější k depresím, zejména v zimě, kdy jsou dny velmi krátké. Proto se tam vitamín D pravidelně doplňuje užíváním doplňků.

Pomalé hojení ran
Vitamin D pomáhá při regeneraci tkání a v boji proti zánětlivým procesům. Pomalé hojení ran může naznačovat nedostatek vitaminu D. To platí i pro pomalejší hojení ran u diabetiků.

Úbytek kostní tkáně
Právě vitamín D umožňuje vstřebávání vápníku i fosforu. Jinými slovy, i když tyto minerály dodatečně přijmeme, nebudou schopny být adekvátně využity bez dostatečného množství vitamínu D v těle.

Vypadávání vlasů
Jednou z nejčastějších příčin vypadávání vlasů je stres. Často se však přehlíží, že vypadávání vlasů může být také důsledkem nedostatku některých živin v těle, zejména vitamínu D.

Bolest ve svalech
Je obtížné určit konkrétní příčinu svalové bolesti svalů, ale může to souviset s nedostatkem vitaminu D. Nociceptory jsou senzorické neurony, které vysílají signály o potenciálních problémech v těle. Když náš mozek interpretuje tento signál jako objektivní problém / hrozbu, cítíme bolest. Dlouhodobá listopadová bolest svalů může naznačovat zvýšenou citlivost na bolest, tedy nedostatek vitaminu D v těle.