9 lekcí, které se naučíte, když ztratíte někoho, koho jste milovali

5. Na malých radostech hodně záleží

Když ztratíme milovanou osobu, mohou nám drobné okamžiky radosti velmi pomoci a poskytnout útěchu uprostřed zármutku. Obzvlášť hojivý účinek má například příroda. Ale i něco tak prostého, jako je šálek horkého kakaa nebo dobrá kniha, může uklidnit duši. Často se vám do cesty postaví pocit viny pozůstalých, ale připomeňte si, že se nemusíte cítit provinile za to, že se cítíte dobře.

6. Smutek a radost mohou koexistovat

Většina z nás má tendenci uvažovat dualisticky – dobro a zlo, štěstí a smutek, smutek a radost. Ale věci tak nefungují. Jsme složité bytosti s širokou škálou emocí. Může se zdát jako paradox, že smutek a radost mohou existovat vedle sebe, ale je to velmi přirozené a lidské.

V jednu chvíli můžete plakat a vzápětí se radovat a smát se u zábavného televizního pořadu. Takové chování je naprosto normální, ale může také vyvolat pocity viny, pokud nedokážete přijmout jeho přirozenost. Lépe si porozumějte. Dovolte si znovu najít v životě radost, nejen smutek.

7. Smutek nikdy úplně nezmizí

Když někoho ztratíte, bolest nikdy nezmizí, ale časem se zmírní. Po letech a letech se však bolest může náhle vrátit, i když si myslíte, že už je to minulost. Může se to stát kvůli něčemu tak banálnímu, jako je ztráta milované osoby. Je to proto, že když ztratíme milovanou osobu, ztratíme část sebe a máme pocit, že už nikdy nemůžeme být celiství. Smutek není něco, co lze překonat. Smutek je něco, s čím se naučíme žít. Neobviňujte se, když tyto chvíle prožíváte. Neznamená to, že jste slabí. Naopak to znamená, že máte odvahu hluboce a upřímně milovat.

8. Milovat a někoho ztratit bolí, ale nikdy nemilovat je ještě horší

Láska je jedním z největších darů života, a pokud toto pouto nezažijete, pokud necítíte tu hlubokou připoutanost, přicházíte o jeden z nejpodstatnějších aspektů lidské zkušenosti.

9. Jste silnější, než si myslíte

Jednou z nejdůležitějších lekcí, kterou se naučíte, když někoho ztratíte, je, že jste silnější, než si myslíte. Pravděpodobně se budete cítit zdrceni bolestí, ale bez ohledu na to, pod jak velkým tlakem se nacházíte, brzy si uvědomíte, že se odrazíte ode dna a dáte životu nový smysl. Protože tato nová realita, tento nový normál, už nikdy nebude stejný, ale dá vám šanci začít znovu. Svět jde dál a čas se nikdy nezastaví, takže se stejně musíme posunout dál. I když se svět navždy změnil, můžeme se přizpůsobit nové situaci, znovu vybudovat svůj život a najít štěstí.