Bolí Vás hlava, když ležíte? Tohle se vám vaše tělo snaží říct!

Bolest hlavy je jedním z nejzávažnějších zdravotních problémů, na který si stěžuje většina lidí. Kromě své banálnosti je však příznakem, který lze kategorizovat v závislosti na nejrůznějších příčinách a stavech. Nedostatečný přísun tekutin může způsobit bolest hlavy, stejně jako povětrnostní podmínky, nedostatek spánku, únava, kocovina, vysoký krevní tlak nebo jiné závažné problémy.

Někdy se probudíme uprostřed noci se silnou bolestí hlavy. Důležité je, že tyto příznaky se objevují proto, že se nám naše tělo snaží prostřednictvím příznaků něco sdělit. Chcete-li to rozluštit, musíte vědět, s jakým typem máte co do činění, a najít pro něj úlevu.

1. Je to idiopatická intrakraniální hypertenze

Idiopatická intrakraniální hypertenze (IHH) je vzácný typ bolesti hlavy , o které je „známo, že se zhoršuje vleže a zlepšuje se ve vstávání. Tato bolest je způsobena změnou tlaku v lebce způsobenou příliš velkým množstvím mozkomíšního moku.

Kromě bolestí hlavy může IHH způsobit také zvonění v uších, změny vidění a bolesti krku nebo ramen. Primárně postihuje dospělé ve věku 20 až 50 let, u žen ji může vyvolat porod, riziko je vyšší u žen s nadváhou. Nejlépe se léčí hubnutím a léky, jako je acetazolamid, který může pomoci snížit mozkomíšní mok. V některých případech je nutná chirurgická intervence.

2. Hypnická bolest hlavy

Pokud se často probouzíte uprostřed noci s pulzující bolestí hlavy, můžete mít hypnickou bolest hlavy . Tato vzácná porucha je spouštěna spánkem, obvykle ve stejnou dobu.

„Často pociťujeme tyto bolesti hlavy mezi 1:00 a 4:00 a mohou být velmi závažné, ale často se zlepší, jakmile se pacient probudí.

Je častější u lidí starších 50 let. Léčit ji můžete volně prodejnými léky proti bolesti s obsahem malého množství kofeinu (40–60 mg), které neznesnadňují opětovné usnutí (pokud nejste citliví na kofein). Z léků na předpis může pomoci také indomethacin a lithium.

3. Klastrová bolest hlavy

Klastrové bolesti hlavy nejsou vyvolány ležením, ale často udeří do hodiny po usnutí. „Možná existuje určitá souvislost s produkcí melatoninu, která může spustit tyto noční a cyklické vzorce.

Bolesti hlavy obvykle způsobují intenzivní bolest kolem očí nebo za očima a mohou být doprovázeny poklesem očních víček, zarudnutím nebo slzením nebo ucpaným nosem nebo rýmou na stejné straně jako bolest hlavy. Osvědčenou léčebnou metodou je čistý kyslík inhalovaný přes masku, který do čtvrt hodiny zmírňuje příznaky.

Pokračování na další straně